תפילה וברכות

מתי מותר להתפלל תפילה קצרה?

  • ט"ז אלול התשע"ט

שאלה

מצאנו בגמ' שיש אפשרות של תפילה קצרה. האם ומתי מותר להתפלל בצורה זו. ובחורף, חולה שאין לו אפשרות להתפלל תפילה שלמה האם יתפלל את הקצרה למרות שאין בה בקשה על הגשמים?
תודה

תשובה

שלום רב,

זה לשון השלחן ערוך (סימן קי סעיף א) בשעת הדחק כגון שהוא בדרך או שהיה עומד במקום שהוא טרוד וירא שיפסיקוהו או שלא יוכל להתפלל בכוונה תפילה ארוכה, מתפלל אחר ג' ראשונות הביננו, ואומר אחריה ג' אחרונות וכו', ואינו מתפלל הביננו בימות הגשמים ולא במוצאי שבת ויום טוב.

וטעם הדבר כמו שכתב המשנה ברורה (סק"ה) מפני שצריך לומר ותן טל ומטר בברכת השנים ובמוצאי שבת ויום טוב צריך לומר הבדלה.

ומכל מקום כתב המשנה ברורה (סק"ו) בשם החיי אדם, דדווקא הביננו אסור, אבל לקצר כל ברכה וברכה ולכלול בתוכה שאלה והבדלה מותר אם הוא חולה או שעת הדחק גדול.

ובזמנינו לא נהגו להתפלל הביננו גם כשהוא טרוד (ביאור הלכה שם, ערוך השלחן סעיף ו וכף החיים סק"ה).

בברכה,

הלל מאירס