חגים ומועדי השנה

אדם שיודע שאם יצום בצום גדליה יצטרך לאכול ביום כיפור, מה עדיף שיצום?

  • י"ט אלול התשע"ט

שאלה

שמעתי פעם, לגבי צום גדליה שהוא סמוך לכיפור - שאם אדם יודע שאם הוא יצום בצום גדליה אז יהיה לו מאוד קשה לצום בכיפור עד כדי כך שיצטרך לשתות או לאכול אז שלא יצום בצום גדליה. האם זה נכון? תודה מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

יש אומרים שאדם כזה יצום בצום גדליה כי זמנה קודם, ומה שיצטרך לאכול אח"כ ביום כיפור, אין בכך כלום, כי הוא בגדר אנוס (ראה שדי חמד מערכת יום הכיפורים סימן א אות י).

ויש אומרים שעדיף שיאכל בצום גדליה שחיובו רק מדברי קבלה כדי שיוכל לצום ביום כיפור שחיובו מן התורה ויש בו איסור כרת (ראה שם בשם האהל משה).

וכך פוסקים למעשה (הליכות שלמה על המועדים תשרי-אדר פרק ג סעיף ב, וחוט שני יום הכיפורים עמוד קסט).

בברכה,

הלל מאירס