חברה והשקפה

מדוע קשה להיות צדיק?

  • כ"ג אלול התשע"ט

שאלה

מדוע קשה להיות צדיק, ואילו להיות רשע זה יותר קל? זה לכאורה סותר את הנאמר: "הבא להיטהר מסייעין לו והבא להיטמא פותחים לו" - אחד שבא להיטהר אמור להיות לו יותר קל, כי מסייעים בידו.
אשמח לתשובה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

עצם הרצון להיטהר - הוא עצמו זכות גדולה מאוד, שלא כולם זוכים לה. רוב האנשים בעולם מחפשים חיי חומר, ולא רוחניות לצערנו.

אם הזהב היה מצוי בכל מקום, הוא לא היה יקר, ולא היה חשוב.

כך גם הבחירה בטוב, דווקא משום שהיא דורשת להתנגד לטבע, וקשה יותר להשגה, לכן היא חשובה ויקרה מאוד מאוד בשמים. כל מצווה היא כיהלום.

התשובה לשאלתך נמצאת בתורה: יצר לב האדם רע מנעוריו.

המצב הזה הוא לטובה, כי אמרו חז"ל שאלמלא היה לאדם יצר רע, לא היה בונה בית ולא היה נושא אשה. הדחף הראשוני שמניע אותנו להתקדם הוא אנוכיות, בדומה לבעלי החיים שצריכים לשרוד בטבע, אך עם הגעת האדם לגיל מצוות הוא מקבל בחירה חופשית להתגבר על יצרו ולעשות טוב.

למעשה, האדם צריך להשתמש גם ביצר הרע שלו לעבודת הבורא, על ידי הדרכת התורה והמצוות.

הקב"ה עוזר לאנשים שרוצים בו ובתורתו, ומכוון אותם לעשיית רצונו.

ראה עוד בכתבה "שוב נפלתי", ובפרט ראה שם את המשל הנפלא של החפץ חיים על היהלומים:

בברכה,
דניאל בלס