שאל את הרב - כללי

מקור לסיפור בן הקצב על הרמב"ם

  • כ"ו אלול התשע"ט

שאלה

שלום שמעתי בזמן האחרון את סיפור בן הקצב על הרמב"ם שבילדותו היה קשה הבנה.

וכשאני מספר לחבריי בכולל הם מבקשים מקור מוסמך לסיפור זה, ואומרים שיש הרבה שמפקפקים באמינות סיפור זה.

אשמח לקבל מקורות מהימנים לסיפור זה אם יש.

תודה רבה וחג שמח

תשובה

שלום רב,

המעשה מובא בספר סדר הדורות (ד' אלפים תתקכ"ז) בשם שלשלת הקבלה, כי רבי מימון אביו של הרמב"ם לא היה רוצה לקחת אשה, ויהי כמו בחצי ימיו בא לו בחלום איש אחד וציוה לו שיקח לאשה בת קצב פלוני שהיה דר בעיר אחת קרובה לקורדובה, והיה מהתל מזה החלום, וירא לו זה החלום פעמים רבות עד שלקחה, ותהר לו ותלד לו את הרמב"ם, ותקש בלדתה ותמת. ואח"כ לקח אשה אחרת ויהי לו בנים ממנה. וזה הרמב"ם היה קשה ההבנה מאוד שמעט רצון היה לו בלימוד ואביו היה מכהו עד כי נואש ממנו וקראו בן הקצב ויגרשהו מביתו. והרמב"ם הלך לו לבית הכנסת ויישן וייקץ ומצא עצמו נהפך לאיש אחר, וברח מפני אביו וילך אל עיר שהיה שם הרב ר' יוסף בן מיגאש והתחיל ללמוד ממנו והפליג להתחכם. אחרי ימים רבים שב אל קורדובה ולא הלך לבית אביו וביום השבת התחיל לדרוש ברבים דברים נוראים. ואחר הדרשה קמו אביו ואחיו וישקוהו ויקבלוהו בסבר פנים.

שנה טובה ומבורכת,

הלל מאירס