שבת

הכנת רוטב בשבת

  • ז' תשרי התש"פ

שאלה

שלום,
האם בשבת ניתן להכין רוטב חדש משני חומרים שונים?
לדוגמא יש רוטב (מטבל) שמצרפים לסושי שנקרא ספייסי מיונז שעשוי בפשוטו ממיונז ורוטב צ'ילי חריף.
האם ניתן להכין בשבת?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

הנה

האם מותר לעשות בשבת "מטבל" עבור סלטים, כגון הוספה של חומץ ושמן למיונז כדי לדללו?

במקרה זה של הפיכת המיונז הסמיך לדליל יותר, אין בזה איסור משום 'לש', כיון שדילול זו המלאכה ההפוכה מלישה. דלישה הוא חיבור חלקים והפיכתם לעיסה סמיכה, וכשמדלל הוא מפריד את החלקים שנדבקו על ידי הלישה, אלא צריך לערבו בנחת. (בה"ל בסימן שכ"א סט"ו ד"ה יכול לערבו ושכן מוכח מהרמב"ם).

ואם מטרתו בערבוב שתי הבלילות ליצור בלילה חדשה עם טעם שונה, כגון ערבוב של סחוג עם מיונז או גבינה עם שמנת, יש לאסור אא"כ ישנה בצורת הערבוב (שתי וערב או בידו או על ידי ניעור הכלי) ויש מתירין. (שש"כ פ"ח סט"ו הערה נ"א).

מקור הלכות לש הידברות

בהצלחה,