האם מותר לקנות עלייה לתורה מכספי מעשר?

  • כ"ח תשרי התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,
האם מותר לקנות עליות לתורה לבית כנסת מכספי מעשרות?

תודה

תשובה

שלום רב,

מותר לקנות עלייה לתורה עם כספי מעשר, ובתנאי שבשעת קניית העלייה היה בדעתו לשלם זאת מכספי מעשר, אולם אם בשעת קניית העלייה לא התכוון לשלם מכספי מעשר, אין לו לשלם זאת מכספי מעשר, כי אין לפרוע חוב מכספי מעשר (כן כתב הט"ז יורה דעה סימן רמט סק"א. וכן ראה בספר הליכות שלמה חלק א' פרק יב סעיף יט בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל).

אמנם יש אומרים שגם כאשר חשב כן, רשאי לתת מכספי מעשר רק את העודף ממה שאמר חברו לתת, אך לא את כל הסכום (רבי עקיבא איגר בגליון השלחן ערוך שם בשם השל"ה. וראה בספר באורח צדקה פרק יא הערה צג שהגרי"ש אלישיב זצ"ל פסק כדעת רע"א, ושכן פסק גם הגר"י קמנצקי זצ"ל בספר אמת ליעקב חלק יורה דעה הערה 134).

בברכה,

הלל מאירס