שכח לאכול עד חצות היום ורוצה להמשיך לא לאכול עד צאת הכוכבים, האם יחשב לו כתענית?

  • ד' חשון התש"פ

שאלה

אם לא הספקתי לאכול עד חצות יום או 2 בצהרים ככה ואני רוצה כבר שיחשב לי כתענית ולהמשיך לא לאכול עד צאת הכוכבים שיהיה לי תענית
אפשר לעשות דבר כזה?
והאם אומר עננו
אם אפשר גם מקור, תודה!

תשובה

שבוע טוב,

אם אתה מקבל על עצמך להתענות מאותה נקודת זמן עד הערב זה נחשב תענית שעות ותוכל לומר עננו.

מקורות: כתב השלחן ערוך (סימן תקסב סעיף י) מתענה אדם תענית שעות, והוא שלא יאכל כל היום. כיצד, הרי שהיה טרוד בחפציו ולא אכל עד חצות או עד ט' שעות ונמלך להתענות בשעות שנשארו מן היום, הרי זה מתענה אותם שעות ומתפלל בהם עננו, שהרי קבל עליו התענית קודם שעות התענית. ויש אומרים, שגם זה תענית שעות וצריך שיקבלנו עליו מאתמול. וידוע הכלל שבכל סתם ויש אומרים בשלחן ערוך הלכה כדעת הסתם וכמו שכתב החלק מחוקק (סימן א ס"ק יא) בשם הרמ"ע מפאנו (סימן צז). וכ"כ בנידון דידן הכף החיים (אות סו).

בברכה,

הלל מאירס