אמונה
אם יש שני פירושים על המקרא שמציירים מציאות שונה, האם אחד מהפירושים "לא נכון"? כי בפועל במציאות קרה משהו אחד לא?
- ח' חשון התש"פ
שאלה
שלום וברכה!!
אני בן 16 ומתחזק מאוד ברוך השם!! (:
יוצא לי לקרוא כמה פעמים ברש"י ובמקומות במשנה או בגמרא פירושים שכאילו יושבים על פס מציאות מסויים ופירוש אחד על אותה תקופת זמן אבל פירוש אחר לחלוטין.... לא עולות לי דוגמאות בראש, אבל אנסה בעזרת השם לכתוב משהו בסגנון מה שאני זוכר:
נגיד במקרא מדובר על "פלוני". ויש פירוש אחד שאומר שפלוני הנ"ל הוא בכלל הבחור מסוים א'. ופירוש אחר אומר שפלוני הנ"ל היה בחור מסוים ב'.
האם זה אומר שאחד מהפירושים טעות? ז"א במציאות הוא היה או זה או זה לא?
תודה רבה רבה! (:
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
ב"ה שאתה זוכה להתחזק, אין ספק שבחרת בחיים. בעז"ה תעשה ותצליח.
בכל פירוש של בחינה של אמת. כלומר, ייתכן שהכתוב מתייחס לשני אנשים שונים בעת ובעונה אחת, או מתייחס לבחינה אחת שהייתה בשני האנשים השונים (דהיינו, גם האיש השני היה ראוי להיות זה שהכתוב מדבר עליו), עניין שנוגע כבר לרמז דרש וסוד.
אך פעמים רבות מה שנראה לנו כמחלוקת, מתגלה כצדדים שונים לאותו מקרה בדיוק.
תאר לעצמך דף נייר, אותו בוחנים שני אנשים שונים. האחד בוחן את הדף מן הקצה, ומה שהוא רואה הוא שורה ארוכה, השני מביט על הדף מלמעלה ומה שהוא רואה הוא מלבן שטוח. כל אחד מן הצופים יתאר את הדף בדרך שונה, בזמן שכולם צודקים.
וכך הגמרא עצמה מתארת מחלוקת שהיתה בדבר פילגש בגבעה (גיטין, דף ו, עמוד ב). במחלוקת זו ניסו חז"ל לבאר את הסיבה שהביאה לבעל לכעוס על אשתו הפילגש (ככל הנראה מתוך מסורות עתיקות שעברו מדור לדור). האחד אמר שהבעל ראה שיערה בעיסה שהכינה אשתו, והיה זה הקש ששבר את גב הגמל והביא אותו למסקנה שאשתו לא שומרת על הצניעות. האחר אמר שהבעל ראה זבוב בתחתית העיסה, וזה מה ששבר את גב הגמל, והביא אותו למסקנה שאשתו מזלזלת בו. הגמרא מספרת שמאוחר יותר פגש רבי אביתר את אליהו הנביא ושאל אותו מי מהשניים צודק, או אז סיפר לו אליהו כי שניהם צודקים. כיצד? הבעל אכן ראה זבוב בעיסה, אך הוא התאפק מלהיב, אלא שבהמשך הוא גם ראה שערה באותה עיסה, מה ששבר את גב הגמל. אילו היה רואה רק את הזבוב - עוד היתה נחה דעתו, אילו היה רואה רק את השיערה - הוא היה מתאפק, אך מכיוון שחזה בשניים בזה אחר זה, פקעה סבלנותו והוא כעס על אשתו, מה שגרם לרצף אירועים מצער מאוד (שופטים יט-כא), ואין זה המקום להתייחס לטעויות חמורות בחיי המשפחה והזוגיות. אך מכאן אנו רואים כיצד שני רבנים החולקים בסוגיה מסויימת, יכולים להתברר כשני צופים, כאשר כל אחד מדבר מזוית שונה על אותה האמת. זו כל הנראה הכוונה בביטוי "שבעים פנים לתורה". אליהו הנביא סיים את דבריו כשאמר לרבי אביתר: "אלו ואלו דברי א-לוהים חיים".
נשמח לעזור לך בכל שאלה.
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il