ישעיהו א` - ה' רוצה שניהיה מוסריים ולאו דוקא שנקיים מצוות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, יצא לי לקרוא קצת בתנ"ך, ולהפתעתי אני רואה כמה פסוקים אשר אומרים שאין טעם לבוא לבית המקדש, אין טעם לחגוג חגים, וכמו כן אין טעם בתפילה והקרבת קורבנות, הנה הפסוקים: (י`) שמעו דבר ה` קציני סדם האזינו תורת אלוהינו עם עמרה (יא`) למה לי רב זבחיכם יאמר ה` שבעתי עלות אילים וחלב מריאים ודם פרים וכבשים ועתודים לא חפצתי (יב`)כי תבואו לראות פני מי בקש זאת מידכם רמס חצרי (יג`) לא תוסיפו הביא מנחת שוא קטרת תועבה היא לי חדש ושבת קרא מקרא לא אוכל און ועצרה (יד`) חדשיכם ומועדיכם שנאה נפשי היו עלי לטרח נלאיתי נשא (טו`) ובפרשכם כפיכם אעלים עיני מכם גם כי תרבו תפלה אינני שומע ידיכם דמים מלאו (טז`) רחצו הזכו הסירו רע מעלליכם מנגד עיני חדלו הרע (יז) למדו היטב דרשו משפט אשרו חמוץ שפטו יתום ריבו אלמנה במשפטים הנ"ל לכאורה רואים שאלוקים אינו חפץ במצוות, אלא רק שנהיה אנשים יותר מוסריים וטובים. איך זה מסתדר

תשובה

שלום וברכה

אי אפשר להגיע להחלטה כמו שאתה חושב לכאורה מאחר והאלוקים גילה דעתו בהרבה מקומות שהוא כן רוצה שישמרו ישראל שבתות וחגים ושהמחלל אותם יענש על כך בעונשים הכי חמורים. הכתובים שציטטת מתייחסים לאנשים המתנהגים כאנשי סדום העושים מעשי סדום, ורוצחים וגוזלים, שאנשים אלו כשיבואו למקדש ויתעטפו באיצטלא של צדקות להקריב את קורבנות החגים כשידיהם מלכולכות בדם נקי ששפכו, ובתיהם מלאים בכסף ששדדו מיתומים ואלמנות, ולאו הקב"ה אומר `אתם אורחים לא רצויים`, ומכעיסים את הבורא בעצם ביאתם. במדרש השיבו על שאילתך בנוסח הזה:

"גוי אחד שאל לרבי עקיבא אמר לו למה אתם עושין מועדין, לא כך אמר לכם (ישעיה א) חדשיכם ומועדיכם שנאה נפשי, אמר לו אילו נאמר חדש ומועד שנאה נפשי הייתי אומר כן, אלא לא נאמר חדשיכם ומועדיכם אלא בשביל אותן מועדות שעשה ירבעם שנאמר (מלכים א יב) ויעש ירבעם חג בחדש השמיני, בחדש אשר בדא מלבו, מלבד כתיב כלומר (ויקרא כג) מלבד שבתות ה`, וכתיב (מלכים א יב) ויעל על המזבח אשר עשה בבית אל ויעש חג לפני ישראל, אבל המועדים האלו אינן בטלים לעולם שהרי הם נקראין מועדי ה`, שנאמר אלה מועדי ה`, וכתיב וידבר משה את מועדי ה`, ועליהם נאמר (תהלים קיא) סמוכים לעד לעולם עשוים באמת וישר".

בהצלחה - מנשה ישראל