תפילה וברכות

שאלות על תפילות אישיות וברכות

  • כ"ב חשון התש"פ

שאלה

שלום יש לי כמה שאלות, אשמח למענה וסליחה מראש על האורך...

1. באיזה חלקים באמצע התפילה מותר לי לענות אמן, אם בכלל, והאם יש בזה הבדל בין אם זה ברכת הנהנין או אמן של קדיש?
2. שמעתי שזה טוב לבקש בקשות כשההיכל פתוח, האם בשבת כשפותחים את ההיכל מותר לבקש בקשות אישיות?
3. התחלתי לעבוד כביבייסיטר, יש לי נסיעות חינם כי אני עושה שירות לאומי אבל האישה שאני עושה אצלה בייביסיטר מביאה לי נסיעות, האם מותר לי להשתמש בזה? (כי כבייכול היא לא אמורה לדעת שיש לי נסיעות חינם, וגם נהוג להביא שכר שעתי+ נסיעות), או שאני לא צריכה לקחת את זה ממנה?
4. הזמנתי בכרטיס אשראי לי ולעוד כמה חברות חופש. אני זאת שהתנדבתי להביא את מספר הכרטיס אשראי ולשלם איתו. הייתה לי הנחה מיידית בגלל סוג כרטיס האשראי- שכמובן כולן שמחו עליה. (בגלל שהשתמשתי בכרטיס הזה- שגם אין אותו לעוד מישהי ואם מישהי אחרת הייתה עושה, היינו משלמות יותר כסף) בעת החיוב של החופש צריך לרדת לי עוד כסף, בגלל ששילמתי עם הכרטיס הזה. האם אני צריכה להגיד להן על ההנחה השניה, שיורד לי עוד כסף בעת החיוב? הן לא אמורות לדעת מזה, אם היינו משלמות מכרטיס אחר, גם ככה לא היה את ההנחה. מה גם שכבייכול עכשיו אני משלמת את המחיר שאחרי ההנחה הראשונה, ורק במעמד החיוב מחזירים לי עוד כסף- שזה ההנחה השניה
תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

1.  בת ספרד שלא אומרת ברכות קריאת שמע בשם ומלכות יכולה לענות כל אמן עד לתפילת העמידה. בת אשכנז שאומרת את הברכות בשם ומלכות יכולה לענות על כל האמנים עד לאחר ברכת ישתבח.

מברכת יוצר אור אסור לענות שום אמן מלבד אמן יהא שמיה רבא ואמן דאמירן בעלמא וכן אמן שלאחר "הא-ל הקדוש" ואמן שלאחר "שומע תפילה". בתפילה עמהידה כמובן שלא עונים כלום.

2. מותר, אבל לא בקשות גשמיות.

3. מותר לקחת.

4. הכסף שייך לך.