האם מותר לבקר במוזיאון השעווה?

  • כ"ב חשון התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב, אני טסה בעז"ה להולנד, רצינו לבקר שם במוזיאון מאדאם טוסו שזה מוזיאון שבו יש בובות עשויות משעווה של ידוענים מכל העולם. האם יש איסור ללכת למוזיאון הזה מחשש לעבודה זרה? תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

נכון שיש איסור לעשות צורת אדם אפילו לנוי (שלחן ערוך יורה דעה סימן קמא סעיף ד), ולכן אין לבקר במוזיאון השעווה בארץ ישראל אם אכן הצורות נעשו על ידי יהודים משני טעמים:

א. משום חילול ה' כאשר באים להסתכל בדבר הנעשה בעבירה, והמבקר שם מראה שאינו חושש לכבוד שמיים.

ב. משום החזקת ידי עוברי עבירה.

אולם מותר לך לבקר במוזיאון השעווה בהולנד, כי מן הסתם הצורות נעשו על ידי גויים, והם לא עברו שום איסור בעשייתן.

מקורות: יעויין מה שכתבו בזה בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן רסג) ובשו"ת רבבות אפרים חלק ג' (סימן תקד) ובשו"ת אבני ישפה חלק א' (סימן קנא ענף ג).

בברכה,

הלל מאירס