חברה והשקפה

האם האושר שלנו תלוי בנו?

  • כ"ט חשון התש"פ

שאלה

אומרים שהכל צפוי והרשות נתונה - אם הבחירה בידינו - והבחירות שלי נכונות - כרצון השם...

האושר שלנו לא תלוי בנו...?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

התורה היא ספר הוראות היצרן שמוביל את האדם לחיים מלאים ומספקים, ולכל אדם יש את הבחירה אם ללכת בהדרכת התורה או ההיפך חלילה, כפי שנאמר בספר דברים (פרק ל, טו): "ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב, ואת המוות ואת הרע, אשר אנוכי מצווך היום לאהבה את ה' אלוהיך ללכת בדרכיו ולשמור מצוותיו וחוקותיו ומשפטיו, וחיית... החיים והמוות נתתי לפניך, הברכה והקללה, ובחרת בחיים".

אושר הוא מושג פנימי, המגיע מתוך אמונה וביטחון בה'. תחושות האשמה, היאוש והעצבות מקורם ביצר הרע.

אמרו  חז"ל שאם הקב"ה אינו עוזרו, האדם אינו יכול לבדו לנצח את היצר הרע.

אך הדרך להצלחה מתחילה בבחירה החופשית של האדם, בבחירתו אם להתקרב לה' או להתרחק ממנו חלילה.

אז במענה לשאלתך,

הבחירה היא ביד האדם, אך ה' הוא המסייע לאדם להגיע ליעדו, כמו אב המוליך תינוק על כתפיו ושואל אותו לאן ירצה ללכת.

 אמרו חז"ל: "בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו" (מכות דף י, ע"ב), "בא ליטמא פותחין לו, בא ליטהר מסייעים אותו" (שבת דף קד, ע"א).
 וכן אמרו (נידה דף טז, ב): "מלאך הממונה על ההריון - 'לילה' שמו, ונוטל טיפה ומעמידה לפני הקב"ה, ואומר לפניו: ריבונו של עולם, טיפה זו מה תהא עליה - גיבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק - אינו אומר".

כל מה שרציתם לדעת על אושר:

בחירה חופשית 1

בחירה חופשית 2:

אם הכל משמים – זו לא אשמתי שאיחרתי לאוטובוס?

בברכה,
דניאל בלס