שבת

תיקון מעלית שבת בשבת

  • ד' כסלו התש"פ

שאלה

שלום רב,
האם מעלית שבת שהתקלקלה (ללא לכודים או חילוץ) והגיע טכנאי יהודי ותיקן את המעלית בשבת, (במקרה האמור תיקון מכני או אלקטרוני) והשיב את המעלית לפעול כמעלית שבת לציבור.
האם מותר להשתמש במעלית בשבת והאם מותר לאחר צאת השבת?
האם בטכנאי נוכרי שיגיע על דעת עצמו ויתקן מתוך חיוב חוזי שיש לו לכל השבוע יש מקום להקל?
האם במקרה האמור יש לחול עקרון "כל קבוע כמחצה על מחצה דמי" ?
פשוט לצערי הדבר קורה תכופות במגדלי מגורים ובתי מלון וחלק מהציבור לא מכיר את המורכבות בעניין ולאחר שהמעלית מתוקנת משתמשים במעלית בשבת.

תשובה

שלום וברכה

אסור להשתמש.

גם כאשר מגיע גוי מעצמו לתקן את המעלית יש למחות בידו ורק אם לא הקשיב לנו ותיקן בכל זאת ניתן להשתמש במעלית.

בברכה,

בנימן שמואלי