חברה והשקפה

בריאות בהגזמה

  • ה' כסלו התש"פ

שאלה

ידועים דברי המסילת ישרים בפ''ט דע כי יש יראה ויש יראה: יש יראה ראויה ויש יראה שוטה, יש בטחון ויש הוללות. כי הנה האדון ברוך - הוא עשה את האדם בעל שכל נכון וסברא נכוחה לשינהג עצמו על דרך טוב וישמר מן הדברים המזיקים אשר נבראו לענוש את הרשעים, ומי שירצה שלא ינהג עצמו בדרך החכמה ויפקיר עצמו לסכנות, הנה אין זה בטחון, אלא הוללות. והנה הוא חוטא במה שהוא נגד רצון הבורא יתברך שמו, שרוצה שישמור האדם את עצמו. ונמצא שמלבד הסכנה המוטבעת בדבר אשר הוא עלול אליה מפני חסרון שמירתו, הנה עוד הוא מתחיב בנפשו בקום עשה בחטא אשר הוא חוטא, ונמצא החטא עצמו מביאו ליענש. ואולם השמירה הזאת, וזאת היראה המיוסדת על הנהגת החכמה והשכל, היא הראויה, שעליה נאמר (משלי כב): ערום ראה רעה ונסתר ופתיים עברו ונענשו. אך היראה השוטה היא, שיהיה האדם רוצה להוסיף שמירות על שמירות ויראה על יראה, ועושה משמרת למשמרתו באופן שיגיע מזה ביטול לתורה ולעבודה. והכלל להבחין בין שתי היראות הוא מה שחלקו חכמים זכרונם לברכה באמרם (פסחים ח): היכא דשכיח היזיקא שאני. כי מקום שההיזק מצוי ונודע, יש להשמר. אך מקום שאין ההיזק נודע, אין לירא. ועל כיוצא בזה נאמר (חולין מו): ריעותא דלא חזינן לא מחזקינן, ואין לו לחכם אלא מה שעיניו רואות. הוא עצמו ענין הפסוק שהבאנו למעלה "ערום ראה רעה ונסתר", הא אינו מדבר אלא בנסתר מן הרעה אשר רואה לא ממה שיוכל להיות שיהיה אפשרי שיבוא, והוא ממש ענין הפסוק שהזכרתי למעלה, אמר עצל שחל בדרך וגו'.
א''כ יש לשאול:
1) אדם שלא אוכל דברי חלב או עוף לא משום שהוא מרגיש בזה יותר נוח אלא שהוא חושב שזה מסוכן לבריאות שזה דבר שידוע לכל וגם מחקרית אין שום בעיה בזה ואדרבה כשצורך לא בהגזמה זה מועיל האם מי שלא אוכל משום כל מיני נטורופתים למיניהם שאומרים שזה לא בריא אין בזה משום היראה השוטה שעליה דבר הרמח''ל
2) כנ''ל לעניין מונוסדיום גלוטמאט שארגון הבריאות העולמי האיחוד האירופי ומינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) קבעו כי מונוסודיום גלוטמט הוא תוסף בטוח לשימוש האם מי שלא אוכל אותו מטעמי בריאות אין בזה איסור
3) כנ''ל לעניין לחם שאפילו שעשוי מקמח מלא לא טוב להם שהוא מהונדס גינטית שארגוני הבריאות החשובים גם בזה אומרים שאין בעיה האם אין איסור
סליחה על האריכות ותודה על התשובה

תשובה

שלום וברכה

הדרך הישרה היא בכל זאת לקבל את מה שמקובל בעולם ולפי משרדי הבריאות של המדינות הרגילות שאין בכל הדברים האלו שום חשש בריאותי.

בכל זאת בכל הדברים האלו תלוי מה הגישה ומה הסיבה שהאדם מחליט להימנע ממאכלים אלו.

אם הוא קרא את החומר ורא את החומר הנגדי ומכוח הידע וההבנה שלו הוא מחליט שהוא חושש לתופעות לוואי כאלו ואחרות שהוא שוכנע בקיומם הרי שאין פגם בכך. אבל אם זה לא מתוך ידע והבנה מעמיקה אלא מתוך חשש לכל דבר בבחינת פתי יאמין לכל דבר הרי שבוודאי זה יראה לא רצויה ויש להיזהר מזה מאוד.

בברכה,

בנימין שמאולי