שלום רב, אני וכמה חברים העלנו שאלה בדיני ממונות ואני לא בטוח לגבי התשובה, האם הרב יוכל לעזור?

  • ט' כסלו התש"פ

שאלה

שלום רב!
במהלך שבת חברים שלי ביקשו ממני שאביא חידה, ונזכרתי בחידה שהייתה בעלון הידברות. אבל אני לא מוצא אותו כדי לברר את נימוק התשובה...
השאלה היא כזו:
---
מעשה באדם שקנה סידור מפואר לכבוד אישתו, ועם כל הידוד רצה להוסיף הדר ונתן את הסידור לבעל מקצוע כדי שיתביע על כריכת העור של הסידור את שם אשתו.
כשחזר בעל הסידור לקחת את הסידור "המושלם" מסתבר שנפלה שגיאת כתיב בשם של אשתו. -בקיצור הלך הסידור.
בעל הסידור דרש פיצוי של תשלום מלא על כל הסידור!
ואילו בעל המקצוע אמר שאינו מוכן לשלם על כל הסידור, אם כי הוא לא עומד לחייב את בעל המקצוע על העבודה. (חיוב שהיה מחייב אם העבודה הייתה טובה)
עם מי הדין?

חבר שלי טען, שברגע שבעל הסידור מסר את הסידור לידי האומן, הוא מצפה ב100% שהאומן יעשה את אומנותו נאמנה, לכך הוא משלם לו... ומכיוון שהוא הרס את הסידור, הוא חייב תשלום מלא.
חברים שלי ממש אהבו את השאלה ועסקנו בה בסקרנות (:
אשמח אם הרב יוכל להסביר את השיקול שבעזרתו הגיע לפסק הדין.

תודה רבה רבה!!

תשובה

שלום וברכה

אני מבין שבעל הסידור כתב את השם נכון והטעות הייתה של בעל המקצוע.

אם כן הרי הוא חייב לשלם, מאחר ואומן דינו כשומר שכר וחייב על כל טעות הגורמת נזק. עיין שו"ע חו"מ סי' שו.

הוא לא חייב לשלם את מלוא שוויו של הסידור, אלא את ירידת הערך לאחר ההטבעה, שהרי הסידור עדיין שווה משהו אף לאחר ההטבעה.