חברה והשקפה

דניאל בלס

  • י"ב כסלו התש"פ
אא

שאלה

התוצאה של כל סיבה חומרית בחייו כבר ידועה וקבועה מראש... תוכל בבקשה לפרט בבקשה מהם אותם דברים חומריים..?

ופעם קראתי שכתבת שאלוהים לא שופט על מעשים שקרו לפני גיל 20 או 21 אני פשוט לא מוצאת את זה באף מקום מאין זה לקוח? ואם תוכל לכתוב את המשפט הזה שוב.. הודה לך...

תשובה

בס"ד
 
שלום וברכה,
 

אמרו חז"ל (נידה דף טז, ב): "מלאך הממונה על ההריון - 'לילה' שמו, ונוטל טיפה ומעמידה לפני הקב"ה, ואומר לפניו: ריבונו של עולם, טיפה זו מה תהא עליה - גיבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק - אינו אומר".
מכאן יצאנו למדים, שעוד בטרם יורד כל אדם לעולם, נקבע עבורו בשמים מה יהיו הנסיונות והקשיים הפרטיים בחייו, אם יהיה עשיר או עני, אם יהיו לו קשיים בפרנסה, אילו מחלות או כאבים יפקדו אותו בחייו וכיוצא באלה. לכל אדם חשבון פרטי משלו, אשר נוגע לעיתים רבות במעשיו ונסיונותיו מגלגולים קודמים, שקובע את מאורעותיו בחיים. אך הבחירה אם להיות צדיק או רשע נתון לגמרי בידינו למרות המצבים החיצוניים. אנו יכולים לבחור בדרך האמונה והביטחון, ולבטוח שהכל נועד לטובה, ולקבל את הייסורים באהבה, או להתכחש חלילה לבוראנו ולהגדיל את עווננו. ועניין זה תלוי לגמרי בידינו.
 

לגבי העניין השני, אין הכוונה שאינו נענש כלל, אלא הכוונה שיש מידת הרחמים גדולה עליו עד גיל 20, כי רק אז מגיע לשלמות דעתו. הנה המקור:

"דל עשרין דלא ענשת עלייהו" (שבת דף פט, ב), ומסביר שם רש"י שהקב"ה לא העניש בדור המדבר אלא מגיל עשרים שנה ומעלה. ומהזוהר (פרשת וירא דקי"ח ב') משמע שבשמים מקפידים על מעשיו של אדם מגיל 20, כי עד אז דעתו אינו שלמה לגמרי. 

כן כתב הרמב"ם: "מפי השמועה למדנו שהקב"ה לא יעניש החייב כרת אלא אחר עשרים שנה" (סנהדרין פרק ז', אלו הן הנסקלין), והיו שחלקו על שמועה זו (הראב"ד והחתם סופר). מכל מקום משמע שיש פחות קפידה על האדם עד הגיעו לגיל 20.

 

בברכה,
דניאל בלס


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:אלוקיםמעשים

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה