חגים ומועדי השנה

מה הנוהג לישראלי שנמצא בחו"ל ביום טוב שני של גלויות?

  • י"ב כסלו התש"פ

שאלה

שלום רב,
מה הנוהג לישראלי שנמצא בחו"ל בחג הפסח ביום טוב שני של גלויות, האם יש לקיים את היום כמקובל שם או שינהג כמנהג ישראל בחול המועד בצנעה?
בברכה ותודה

תשובה

שלום רב,

אם השאלה היא אודות ישראלי שמבקר בחו"ל ודעתו לחזור לארץ, ההלכה היא כדלקמן:

א. אם הוא בעיר שיש בה קהילה יהודית אסור לו לעשות מלאכה ביום טוב שני אפילו בצנעה (שלחן ערוך סימן תצו סעיף ג, ומשנה ברורה ס"ק ט-י).

ב. אמנם יש לו להתפלל כמו שמתפללים באותו זמן בארץ ישראל. ובשמיני של פסח יש להניח תפילין בצנעה. אבל יש להקפיד ללבוש בגדי יום טוב מפני שהוא דבר של פרהסיא (ראה שם ס"ק יג).

ג. בליל שני של פסח, אם יש לו חדר בפני עצמו הוא לא צריך לעשות סדר שני כלל, אולם אם הוא מתארח אצל אנשים, עליו להשתתף בסדר, באמירת ההגדה, ובסיפור יציאת מצרים, אבל לא יברך בעצמו שום ברכה, כגון ברכות הקידוש וברכת אשר גאלנו, וברכות על אכילת מצה ועל אכילת מרור, וברכת ההלל שבסוף הסדר. ויברך בורא פרי הגפן על הכוס הראשון, ויחזור ויברך בורא פרי הגפן על הכוס השלישי (על פי החיי אדם כלל קג סעיף ד).

ד. ביום שמיני של פסח אסור לו לאכול חמץ כלל (ערוך השלחן סימן תצו סעיף ה, וחזון עובדיה יום טוב עמוד קיז).

ה. במוצאי יום טוב ראשון ושביעי של פסח עליו להבדיל בתפילה באמירת אתה חוננתנו, ואחר כך יש לו להבדיל בצנעה על הכוס (שם עמוד קכח, ויום טוב שני כהלכתו פרק ח הערה טז בשם הגרש"ז אויערבאך, הגרי"ש אלישיב, והגר"ש וואזנר זצ"ל).

בברכה,

הלל מאירס