האם אפשר למחול למישהי על גזל בלי להודיע לה?

  • כ' כסלו התש"פ

שאלה

בס"ד
שלום כבוד הרב,
לפני כמה זמן שילמתי לחברה שלי מראש על חמישה טיפולים בריאותיים. היא עשתה לי רק שניים... עברו שנתיים ושכחתי מזה, אמרתי שבטח אני חייבת לה מגלגול קודם וזהו.
הבעיה שלאחרונה למדתי קצת הלכות גזל, ואני פוחדת שאני מכשילה אותה בכך שאני לא מזכירה לה. היא מאוד יראת שמיים ואני יודעת שזה חשוב לה, והיא פשוט כנראה שכחה מהעניין.
עבר הרבה זמן, האם אני יכולה פשוט לומר בליבי שאני מוחלת לה, וכאילו נתתי לה את הכסף מתנה שלא תיענש על גזל? תודה.

תשובה

שלום רב,

יש צדדים לומר שמספיק שתמחלי לה בינך לבין עצמך. ומכל מקום אם את יכולה ראוי שתיידעי אותה שאת מוחלת לה, כדי שהיא תהיה נקייה מכל חשש חטא.

מקורות: כי אמנם אמרו במסכת קדושין (דף פא עמוד ב) מי שנתכוין לאכול בשר חזיר ועלה בידו בשר טלה אמרה תורה צריכה כפרה וסליחה. וכן יעויין בשו"ת תורה לשמה (סימן תז ד"ה ודע כי אין) בכיוצא בזה. אולם דברי הגמרא הנ"ל אינם אלא למי שמתכוון לעבור במזיד, משא"כ כאן שמדובר בשוגג. וכן יש אריכות דברים (יעויין בספר זהב מרדכי על בראשית עמודים קסח-קסט) אם זה נאמר דווקא על עבירות שבין אדם למקום כמו אכילת חזיר, משא"כ בעבירות שבין אדם לחברו. ומכל מקום ראוי ליידע אותה על המחילה כדי להוציא אותה מכל חשש.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס