חברה והשקפה

איפה יש מקור לשמירת היסוד

  • ב' טבת התש"פ

שאלה

שלום רב, כתבתי את השאלה הזו כבר אך לכתובת מייל שגוייה לכן אני כותב שוב.
האם יש מקור לציווי שמירת הברית? השאלה הזאת מעסיקה אותי הרבה מאוד, אני מכיר את הסיפור עם ער, אונן ותמר שהשחית זרעו וה' הרג אותו. אך לעניות דעתי רואים שהכעס של אלוקים היה על שלא רצה לייבם את תמר כמו שמבואר פסוק לפני, אם כן איך אפשר ללמוד מזה?
ואפילו אם אפשר ללמוד מזה למה התורה לא כתבה לאו מפורש, הרי השולחן ערוך כותב בערך קנא (מדבריו של הרב יגאל כהן) "אסור להוציא שכבת זרע לבטלה, ועוון זה חמור מכל עבירות שבתורה" גם עבודה זרה זוהי עבירה חמורה וכתבה אותה התורה עשרות פעמים, אז למה לא מוזכר בצורה של "לאו" ציווי שמירת הברית אם זה כל כך חמור?
אשמח לתשובה כי זה מחליש אותי קצת,
תודה מראש ( :

תשובה

שלום וברכה

חז"ל מלמדים אותנו את הפירוש הנכון בכל הפסוקים והוא התורה שבעל פה שהתקבלה יחד עם התרוה שבכתב ומפרשת אותה. חז"ל לימדו אותנו ששניהם חטא בהוצאת זרע לבטלה גם ער וגם אונן ואונן אכו שיחת ארצה לבתלי נתן זרע לאחיו עך ער בוודאי לא חטא באי היבום אלא בחטא אחר ועל כך נאמר וית גם אותו שער ואונן שניהם חטאו באותו  חטא והא הוצאת זרע לבטלה.

ראה בהרחבה בענין https://www.hidabroot.org/question/256221