תורה ומדע

קרינה קוסמית דינוזאורים גיל העולם

  • ב' טבת התש"פ

שאלה

אני חוזר בתשובה ויש לי כמה שאלות
1) שמעתי שיש דבר כזה קרינה קוסמית משיעוריו של הרב זמיר אודות המפץ הגדול, זה שיש קרינה קוסמית בחלל זה לא מסייע לטענתם? (והבנתי את עמדת היהדות בעניין המפץ, באמת יפה מאוד)
2) הרב זמיר אמר שהדינוזאורים כתובים בתורה בתור התנינים הגדולים, אך ראיתי ברש"י בתורה שכותב על הפסוק "הדגים הגדולים" איך זה מסתדר?
3) למדתי מספריו של הרב זמיר אודות גיל העולם בראי היהדות, ונאמר שם שני דברים יפים אחד שיש דעה אחת בקבלה נראה לי שהימים בבריאה הזמן זרם בהם שונה ועוד תשובה שכל מעשה בראשית בקומתם נבראו האם יש חולקים על שני התשובות האלו?

תשובה

שלום וברכה,

1. התגלה שכל הגלקסיות מתרחקות זו מזו, מה שמוכיח כי בעבר היו קרובים יותר, עד שהיו מצומצמים בנקודה אחת זעירה - המכונה "הנקודה הסינגולרית".

ההתרחבות האדירה מאותה נקודה סינגולרית מכונה בשם "המפץ הגדול" בצורה ציורית. הקרינה הקוסמית היא אנרגיה הממלאת את כל החלל, ומעידה בתנועתה על התרחבות היקום, בנוסף לגלקסיות המתרחקות זו מזו.

הרמב"ן כתב שהיקום כולו נברא מחומר ראשוני ("החומר ההיולי"), ממנו נבראו כל הכוכבים. וכן האר"י הקדוש אמר שהיקום נברא מאור ראשוני אדיר, כך שהגילויים המודרניים תואמים את התורה.  עוד בנושא:

https://www.hidabroot.org/video/61429

2. המדרש כותב לוויתנים, ואפשר שביטוי זה נועד להמחיש את גודלם של התנינים הגדולים (שהרי הפסוק היה יכול לכתוב פשוט "לוויתן"). ראיה לכך ניתן למצוא מפסוקים אחרים כמו: ""על לויתן נחש בריח, ועל לויתן נחש עקלתון, והרג את התנין אשר בים" (ישעיה כז, א). ראה עוד:

https://www.hidabroot.org/article/228318

והתייחסות לשאלתך:

https://www.hidabroot.org/article/228581

3. אין סתירה בין התשובות. בעלי החיים נבראו בבת-אחת, גם אם חיו בזרימת זמן שונה מזו שאנו מכירים היום.

בברכה,

דניאל בלס