תפילה וברכות

על איזה מקרים מברכים הגומל?

  • ד' טבת התש"פ

שאלה

שלום וברכה,
ברצוני לדעת על איזה מקרים מברכים הגומל?
שמעתי מאדם אחד שיש שלושה מקרים שמברכים עליהם הגומל ואשמח לברר זאת.
תודה מראש.

תשובה

שלום רב,

יש ארבעה מקרים שעליהם יש לברך הגומל, וכמו שכתב השלחן ערוך (סימן ריט סעיף א) ארבעה צריכים להודות, יורדי הים כשעלו ממנה, והולכי מדבריות כשיגיעו לישוב, ומי שהיה חולה ונתרפא, ומי שהיה חבוש בבית האסורים ויצא, וסימנך וכל החיים יודוך סלה חבוש יסורים ים מדבר.

ולפי מנהג האשכנזים גם אם ניצל מכל סוג של סכנה אחרת יש לברך הגומל (משנה ברורה ס"ק לב).

אמנם יש הרבה פרטים מהו הגדר בכל אחד מהדברים הנ"ל, ועל איזה אופן נאמר, ולכן יש לשאול רב פוסק בכל מקרה לגופו.

בברכה,

הלל מאירס