חברה והשקפה

שאלות שונות על איך קיבלנו את התורה

  • ט"ו טבת התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב ,
1. אם קיבלנו את כל 613 המצוות במעמד הר סיני בשביל מה הוצרך משה רבנו להיכנס לאוהל מועד ?
2. למה הקבה עשה שמשה יהיה שליח שלו ולא השם בעצמו מלמד את עם ישראל את כל התורה וכו' ?
3. איך נהיה בטוחים שאף מצוה משה רבנו לא הוסיף או בדה מליבו כמו שקורח טען והכל בנבואה אלוקית אפילו הפסוק "ואחות לוטן תמנע"?
תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. בפרשת ויתרו ופרשת בהעלותך אנו לומדים כי משה רבנו היה צריך ללמד את התורה מבוקר ועד לילה, עד אשר מינה שבעים זקנים ללמד את העם. זאת מפני ש-613 מצוות הן רק העיקרים, אך ההדרכה כיצד לקיימן רחבה מיני ים, והיא היא "התורה שבעל פה", אשר 40 מסכתות הש"ס מלמדות. מומלץ לקרוא את סדרת הכתבות הבאה, שמסבירה לפי סדר מהי התורה ומהי תורה שבעל פה:

מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק א' - האם קורח קרא בתורה על כך שייבלע באדמה?
https://www.hidabroot.org/article/235818
מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק ב’ - מהי תורה שבעל פה, ומדוע נמסרה דווקא בעל פה?
https://www.hidabroot.org/article/236046
מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק א' - קיבלנו תורה בהר-סיני, אז מנין הגיעו מחלוקות בהלכה?
https://www.hidabroot.org/article/236215
מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק ב’
https://www.hidabroot.org/article/236789

2. התורה מספרת לנו כיצד הקב"ה דיבר אל העם כולו במעמד הר-סיני, ולאחר שקרא באוזניהם את הדברות הראשונות, כל העם רעד ורגש וביקש לעצור את המעמד פן ימותו כולם!

צריך להבין שרק נביא בדרגה גבוהה ביותר מסוגל לעמוד בקדושת הדיבור האלוקי, ולכן הוא משמש כשליח להעביר את דבר ה' להמון העם. ה' עשה נסים גדולים ואדירים כדי להוכיח לעם שאכן משה רבנו הוא נביאו:

https://www.hidabroot.org/article/173819

3. אלוקים אינו עושה טעויות. כיוון שאלוקים בורא השמים והארץ ביקש למסור הוראות יצרן (תורה) לעם, לא ייתן לאדם לשקר ולתעתע בדברו ולהטעות את עמו.

זאת יש להבין, כי לא משה רבנו עשה את עשרת המכות וקריעת ים סוף ומעמד הר-סיני ועמוד האש והענן וכו' וכו', אלא ה' בורא השמים והארץ. אם משה רבנו היה פועל בניגוד לשליחותו חלילה, היה נהרג בידי ה' מיד, והיה נבחר שליח אחר במקומו.

אגב, זו היתה טענת קורח למשה. לכן, בטרם נפתחה האדמה לבלוע את קורח ולשרוף את 250 נשיאי העדה (ראה במדבר פרק טז), אמר משה:

"ויאמר משה, בזאת תדעון כי ה' שלחני לעשות את כל המעשים האלה, כי לא מלבי. אם כמות כל האדם ימותון אלה, ופקדת כל האדם יפקד עליהם לא ה' שלחני, ואם בריאה יברא ה' ופצתה את האדמה את פיה ובלעה אותם ואת כל אשר להם וירדו חיים שאולה, וידעתם כי נאצו האנשים האלה את ה', ויהיה ככלותו לדבר את כל הדברים האלה, ותבקע האדמה אשר תחתיהם ותפתח הארץ את פיה, ותבלע אותם ואת בתיהם ואת כל האדם אשר לקורח ואת כל הרכוש, וירדו הם וכל אשר להם חיים שאולה, ותכס עליהם הארץ ויאבדו מתוך הקהל, וכל ישראל אשר סביבותיהם נסו לקלם כי אמרו פן תבלענו הארץ, ואש יצאה מאת ה' ותאכל את החמישים ומאתים איש מקריבי הקטורת"

בברכה,
דניאל בלס