חברה והשקפה

שאלה לגבי "אותו האיש"

  • כ"ט טבת התש"פ

שאלה

שלום רב,
במסגרת לימודי היסטוריה באוניברסיטה אני לומד על ההיסטוריה של הערלים.
פרט לכך שאני רואה שכל הסיפורים שלהם הם בדיות ועיוותי מקרא , רציתי לדעת אילו מהמקורות שלנו נוגעים לדבר?
שמעתי בהרצאה של הרב זמיר כהן שאותו האיש היה תלמידו של רבן גמליאל ורבן גמליאל נידה אותו למרות שאותו האיש ניסה לבקש סליחה אך בפעם השלישית שהוא בא לבקש סליחה , רבן גמליאל היה עסוק בתפילה ומכך הבין אותו האיש שלא יסלח לו והוא יצא לתרבות רעה.
מצד שני יש אזכור שאותו האיש היה תלמידו של יהושוע בן פרחיה והוא זה שנידה אותו על כך שהוא הסתכל על נשים.

כמו כן כיצד תופסים את פאולוס אצלנו? הוא היה זה שאפשר לגויים לא לשמור מצוות (דרך אגב , הדעה שלי היא שפאולוס המציא את דמות "אותו האיש" ושהוא מעולם לא היה קיים והערלים אכן מתפללים להבל ולריק).

תודה.

תשובה

שלום וברכה,

אין כתבים היסטוריים מתקופתו של ישו - אשר מעידים עליו.

מה שמסופר בתלמוד על ישו, עשוי להתייחס לאדם אחר, שהרי היו לצערנו משיחי שקר רבים מספור.

אם אכן מדובר בישו, אז מסתבר שהיה תלמידו של רבי יהושע בן פרחיה.

הגמרא (סנהדרין דף קז) מספרת עליו שהיה ממזר. יום אחד, ישו דיבר עם רבו על מראה החיצוני של אשה, ורבי יהושע הקפיד עליו. ישו ביקש את מחילתו של רבי יהושע פעם אחר פעם, ולא הבין אותו כאשר מחל לו. בעקבות תחושת הנידוי שחש, החליט ישו לנטוש את בית המדרש ולעשות לעצמו דת חדשה שתתנגד לחכמים. חז"ל אמרו שישו "כישף והסית והדיח".בעקבות הדברים, חז"ל מסרו את ישו לשלטונות הרומאים ששלטו בארץ, והם שצלבו אותו.

ישו היה משיח שקר ורשע שהטעה אנשים בשקריו, ולפי כל כתבי הנוצרים נראה שישו חשב את עצמו לא-לוהים בכבודו ובעצמו שירד לעולם בגוף אדם, כך למעשה האמונה בישו היא סוג של עבודת אלילים והאמונה באל-אדם. ראה גם:

https://www.hidabroot.org/he/article/78994

פאולוס היה מבשר הנצרות, לטענתו חזה חזיונות מישו, לפיו ביטל את כל המצוות כדי להפיץ את הנצרות בין הגויים. אך הנצרות התבססה לראשונה והפכה לדת רק בתקופת הקיסר הרומי קונסטנטינוס. עד אז היה כת קטנה של תמהונים.

למעשה, אין מקורות היסטוריים על פאולוס מלבד בנצרות. לא ידוע לי על מקורות יהודיים שעוסקים בו.

בברכה, דניאל בלס