חברה והשקפה

השטן במתן תורה

  • א' שבט התש"פ

שאלה

זה מאוד מוזר שהתורה תקרא "תושיה" מחמת שהשטן לא ידע מזה (יש עוד טעמים. אך גם זה א' מהם) כאשר כל היקום כולו שקט ודמם (שור לא געה עוף לא פרח ציפור לא צייץ הים לא המה מלאכי השרת לא אמרו שירה וכו') וכולם ידעו מזה שנעשה בתשואות ובוקל שופר ובפרסום ואפילו אוה"ע ידעו מכך ובלעם אמר להם "ה' עוז לעמו יתן" ורק בגלל שמלאך א' לא ידע מכך נקרא לזה "תושיה"? זאת מלבד עצם השאלה איך זה קרה שבדיוק הוא לא היה מודע לכך כשכולם כן ידעו וכנ"ל?

תשובה

שלום וברכה

תוספות מסכת שבת דף פט עמוד א

תורה היכן היא - וא"ת וכי שטן לא היה יודע מתן תורה וי"ל דאמרינן במדרש לפניו ילך דבר שטרדו הקדוש ברוך הוא למלאך המות בשעת מתן תורה שלא יקטרג לומר אומה שעתידה לחטוא לסוף מ' יום בעגל אתה נותן להם התורה והוא שטן והוא מלאך המות כדאמרי' בפ"ק דב"ב (דף טז.) ואמרי' נמי בסנהדרין (דף כו:) תושי' שניתנה בחשאי מפני השטן.

בהצלחה,