האם מותר לתת כספי מעשר להורים?

  • ב' שבט התש"פ

שאלה

שלום,

אנו רוצים להתחיל לתת מעשר כל חודש למרות שמצבנו הכלכלי לא ממש טוב ובכל זאת.
אנו מתגוררים אצל הוריי ולא עוזרים להם כלל בהוצאות שנהיו כבדות עליהם מחוסר יכולת.
שאלתי היא האם עכשיו כשאתחיל לתת מעשרות אוכל לתת להורים שלי חלק מהכסף וחלק לצדקה בכדי להקל עליהם את העול הנוכחי.

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

במקרה שלך את יכולה לסייע להורייך מכספי מעשר, ואפילו מוטל עלייך להקדימם לנצרכים אחרים. רק אל תאמרי להם שמדובר במעשר - ראי https://www.hidabroot.org/question/262190

מומלץ מאוד לומר מראש שאתם נוהגים לתת מעשר "בלי נדר", כדי שמנהגכם לא יהפוך לנדר (וזה נכון לגבי כל מנהג טוב שהאדם מתחיל לנהוג), וזה פותר הרבה שאלות שיכולות להתעורר בעתיד.

מקורות: העצה לומר מראש שנוהגים כן "בלי נדר" כתובה בספר פלא יועץ (ערך מעשר) ובספר אהבת חסד (פרק יח סעיף ב) ובשו"ת מנחת יצחק חלק ה' (סימן לד אות ג).

וכן הובא בספר הליכות שלמה חלק א' (פרק ז הערה 12) בשם הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, שהיה מזרז לחתנים שיזהרו בכל ענייני תהלוכות הבית הן בדיני איסור והיתר והן בדיני מעשר כספים וכל כיוצא בזה להתנות בפירוש שיהיה בלי נדר.

ברכה והצלחה,

הלל מאירס