שבת

האם מותר להשתמש בכלי פסח בשבת או שיש להם דין מוקצה?

  • ג' שבט התש"פ

שאלה

בשבת קודש נעלם הגביע ולא ניתן למוצאו. האם מותר לגשת לארון כלי פסח להוציא משם גביע להופכו לחמץ או שזה מוקצה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

יש מחלוקת בין פוסקי הדור האחרון אם כלי פסח שאדם מקפיד שלא להשתמש בהם בשאר ימות השנה דינם כמוקצה מחמת חסרון כיס ואין לטלטלם בשבת, ולמעשה אפשר להקל בזה.

מקורות: בספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק ב' (פרק יז סעיף סז) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל להחמיר בזה (אמנם עיין שם הערה קטו). וכן ראה בספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק כ סעיף כב). אולם בקובץ מבית לוי חלק ו' (עמוד מו) הביא ששמע מהגר"ש וואזנר זצ"ל להקל בזה. וכן דעת הגר"נ קרליץ זצ"ל בספר חוט שני שבת חלק ג' (עמוד פח). וכן פסק בספר חזון עובדיה שבת חלק ג' (עמודים ח-ט), ושכן פסקו עוד הגר"מ שטרן והגרב"י זילבר זצ"ל.

בברכה,

הלל מאירס