אם מישהו מוותר לחבירו על חוב, האם צריך להודיע לו שמוחל לו?

  • ד' שבט התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,
אם מישהו הלווה כסף ו/או הזמין וקיבל עבודה/מוצר כלשהו ושכח לשלם.
נותן ההלוואה ו/או הזכאי לתשלום נזכר - וויתר. לא דרש את התשלום בחזרה ומחל.
האם די בזה שאמר מחול מחול מחול - ושלא ייענש אדם בסיבתי, לפטור את זה שהיה צריך לשלם מעונש?
הן בעולם הזה והן בעולם הבא?
אודה כתמיד לתגובתכם המושכלת.

תשובה

שלום רב,

יש צד לומר שמספיק למחול בינך לבין עצמך. ומכל מקום ראוי שיביא לידיעתו על דבר המחילה, כדי שיהיה נקי מכל חשש חטא.

מקורות: על פי מה שאמרו במסכת קדושין (דף פא עמוד ב) מי שנתכוין לאכול בשר חזיר ועלה בידו בשר טלה אמרה תורה צריכה כפרה וסליחה. וכן יעויין בשו"ת תורה לשמה (סימן תז ד"ה ודע כי אין) בכיוצא בזה. אלא שיש אריכות דברים (יעויין בספר זהב מרדכי על בראשית עמודים קסח-קסט) אם זה נאמר דווקא על עבירות שבין אדם למקום כמו אכילת חזיר, משא"כ בעבירות שבין אדם לחברו. ומכל מקום ראוי ליידע אותו על המחילה כדי להוציא אותו מכל חשש.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס