לימוד תורה - מהתורה

  • ו' שבט התש"פ

שאלה

תודה רבה לצוות הידברות היקר שנותן מקום לשאול שאלות ולפתור ספקות אתם עוזרים לי מאוד.
אבקש להתייחס לשאלה זו ברצינות, ואעדיף תשובה מהרב דניאל בלס אע"פ שכל תשובה של רב אחר תתקבל בשמחה ( :
השאלה באה רק להבין רצון ה' ולהתקרב אליו ולא חלילה למטרה אחרת. זה פשוט מאוד מעיק עלי ואני חייב שיעזרו לי.
רציתי לשאול: אני לומד בישיבה כל היום תורה ויש דבר שמפריע לי - לא ראיתי מקור מפורש שמצווה על לימוד תורה, וגם אם נגיד שכן - אז לא ראיתי עניין שצריך לעמול בתורה חוץ מפירוש רשי "שתהיו עמלים בתורה" שראיתי בפירוש עיקר שפתי חכמים שהוא למד את זה מכפילות הציווים בפסוק. או גם את העניין של ביטול תורה.
ברור לי שלימוד התורה הוא מעלה גדולה והוא רצון ה' כמו שאומר ה' ליהושע: "והגית בו יום ולילה למען תשמור לעשות ככל הכתוב בו..." אמנם הבנתי שיש מחלוקת אם לומדים מפסוק זה מצוות לימוד תורה או לא, אבל בכל מקרה יש כלל שלומדים ממסכת בבא קמא (ב:) "דברי תורה מדברי קבלה לא ילפינן" - שאין אנו יכולים ללמוד דיני תורה מנביאים וכתובים, כך שזה עדיין לא מספק אותי. יש בקריאת שמע גם בפרשה ראשונה וגם בשנייה "ודברת בם בשבתך בבתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך"- ודרשו חז"ל ודברת בם ולא בדברים בטלים, אבל הבנתי שיש מחלוקת במסכת ברכות אם יש חיוב לקרות קריאת שמע או לא, הכוונה אם פרשיות אלו מדברות על קריאת שמע או על דברי תורה בכלליות, כך שזה עדיין לא מספק אותי בעניין מצוות לימוד תורה שאנחנו למדים את זה משם. כי פעם אחת אומרים שהפרשיות מדברות על קריאת שמע ופעם אחת אומרים שזה על לימוד תורה בכלליות.
לעומת זאת ראיתי פסוק בדברים (ה, פסוק א) שאומר "ולמדתם אותם ושמרתם לעשותם" שכן מרגיע אותי קצת אבל מה שכן - אף רב ששאלתי אותו את השאלה הזאת דיבר על הפסוק הזה, ולא ראיתי במקום מסויים שמשם למדים את הציווי אשמח להסבר.
עוד דבר שמפריע: אנחנו אומרים כל בוקר בתפילה - "אלו דברים שאין להם שיעור" -שהתורה לא נתנה להם שיעור כדי לצאת בהם ידי חובה ויוצאים בהם ידי חובת כל שהוא. ואחד מהם זה "תלמוד תורה" - כך שלא מובן לי, יוצא מפה לכאורה שאין את המושג "ביטול תורה" כי יוצאים בזה ידי חובת כל שהוא, ומצד שני לכאורה אחרי שלמדתי מעט כל יום יצאתי ידי חובת המצווה ואני כבר לא מקיים אותה.
בסיכומם של דברים, אני מבקש שתעזרו לי בנקודות הבאות (בהתייחס למה שכתבתי למעלה)
- מקור ללימוד התורה (וביטול תורה) ואני רוצה לדעת ולהרגיש פשוט בלב שלם שכשאני לומד תורה אני מקיים באמת מצווה כל רגע.
- התייחסות למשנה "אלו דברים שאין להם שיעור".
תודה רבה מראש, תמחלו לי אם יצאתי קצת תקיף בשאלה, הכל בא מרצון לעבוד את ה' בשמחה ונפש חפיצה.

תשובה

לכבוד השואל,

לא יצא לנו כעת להעביר את השאלה להרב בלס שליט"א, ואיתך הסליחה.

1. לעומת זאת ראיתי פסוק בדברים (ה, פסוק א) שאומר "ולמדתם אותם ושמרתם לעשותם" שכן מרגיע אותי קצת אבל מה שכן - אף רב ששאלתי אותו את השאלה הזאת דיבר על הפסוק הזה, ולא ראיתי במקום מסויים שמשם למדים את הציווי אשמח להסבר.

נא ראה בדברי הרמב"ם (הלכות תלמוד תורה פרק א' הלכה ג'):

"מי שלא למדו אביו, חייב ללמד את עצמו כשיכיר, שנאמר ולמדתם אותם ושמרתם לעשותם".

2. אנחנו אומרים כל בוקר בתפילה - "אלו דברים שאין להם שיעור" -שהתורה לא נתנה להם שיעור כדי לצאת בהם ידי חובה ויוצאים בהם ידי חובת כל שהוא. ואחד מהם זה "תלמוד תורה" - כך שלא מובן לי, יוצא מפה לכאורה שאין את המושג "ביטול תורה" כי יוצאים בזה ידי חובת כל שהוא, ומצד שני לכאורה אחרי שלמדתי מעט כל יום יצאתי ידי חובת המצווה ואני כבר לא מקיים אותה.

ראה ירושלמי פאה דף א עמוד ב:

"פיאה יש לה שיעור מלמטן ואין לה שיעור מלמעלן ... לא אתינן מתניתין אלא דברים שהוא מוסיף עליהן ויש בעשייתן מצוה".

הרי שישנן דברים שנזכרו במשנה שאין להן שיעור והכונה שאין להן שיעור מלמעלן - שכל מה שמוסיף עליהן נחשב כחלק מן המצוה.

אם כן, הכא נמי במצות תלמוד תורה, יש לה שיעור מלמטן (וכמבואר בשולחן ערוך יורה דעה רמו-א), אבל אין לה שיעור מלמעלן, פירוש הדבר, שכל מה שמוסיף ללמוד, נכנס לעצם קיום המצוה מדאורייתא.

א"כ מכאן מקור שלא להתבטל מן לימוד התורה, כי על ידי שהיה מוסיף בלימוד הרי הוא מוסיף בקיום המצוה.

יהי רצון שתזכה להמשיך לעבוד את ה' בשמחה ובנפש חפיצה,

רב נחום