האם מותר להפריש מעשר כספים בניגוד לדעת ההורים?

  • י' שבט התש"פ

שאלה

שלום,
אני רווקה וגרה כרגע בבית, עובדת, וההורים שלי מתנגדים לזה שאפריש מעשרות מהמשכורת שלי, אני מאוד מאמינה בלהפריש מעשרות אבל כל פעם שהנושא עולה הם אומרים לי שאני מגזימה ושזה לא עכשיו שיש לי משכורת גבוהה ושאני אצטרך את זה לעתיד שלי.
ואני מאוד רוצה להמשיך להפריש אבל מצד שני השאלה אם זה לא בא על חשבון כיבוד הורים, מה לעשות?

תודה רבה על עזרתכם

תשובה

שלום רב,

את יכולה להמשיך להפריש מעשר כרגיל, ופשוט אל תספרי להם על כך. ואם הם שואלים אותך, מותר לך לשנות מן האמת מפני השלום.

מקורות: כי אמנם מעשר כספים אינו מן התורה וגם לא מדרבנן אלא מנהג ישראל כמבואר בפתחי תשובה יורה דעה (סימן שלא ס"ק יב) ובשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן עו אות א-ב), מכל מקום גם כנגד מנהג ישראל אין צריך לשמוע בקול ההורים וכמבואר בשו"ת באר משה חלק א' (סימן ס). וכ"כ בנד"ד בספר באורח צדקה (פרק ב סעיף כח והערה מח) בשם ספר מעין גנים או"ח (סימן יג אות נו), והגרי"ש אלישיב זצ"ל.

וההיתר לשנות מן האמת מפני השלום, מבואר במסכת יבמות (דף סה עמוד ב).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס