תפילה וברכות

מה מברכים על עוגה שיש מעליה חתיכת פרי?

  • י"ט שבט התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,

1) לגבי ההגדרה של עיקר וטפל:

כשיש לנו תערובת, העיקר הוא המין שנמצא ברוב אפילו שמבחינתי זה לא העיקר?
האם כשהמין שאני אוהב יותר מהשאר נמצא בתערובת אפילו במועט, המין שאני אוהב נקרא עיקר?

2) האם כשיש חמישה מני דגן נמצאים בתערובת אפילו במועט, המין של חמישה מני דגן נקרא עיקר והשאר אפילו שהוא הרוב הוא טפל? ואז אנחנו מברכים רק על חמישה מני דגן ופוטרים בברכה זו את השאר?

3) לגבי עוגה ויש למעלה מהעוגה או בפנים של העוגה פרי או חתיכות של פרי, מה היא הברכה?
האם הפרי או חתיכות של פרי הם טפלים לעוגה (שהוא העיקר), ואז אנחנו מברכים רק על העוגה ומפטרים בברכה זו גם את הפרי או חתיכות של פרי שנמצאים או בפנים של העוגה או למעלה מהעוגה?

בברכה,
שבת שלום

תשובה

שלום רב,

1. יש לברך על הרוב אפילו אם המיעוט בתערובת חביב או חשוב לך מהמאכל השני, אלא אם כן המאכל שהוא הרוב בא רק כדי ללפת את המאכל השני (ראה וזאת הברכה עמוד 93).

2. אם החמשת מיני דגן באו לתת טעם בתבשיל או לסעוד הלב, יש לברך מזונות, אפילו אם הם מיעוט בתערובת, אולם אם שמו אותם רק כדי לדבק את התבשיל, הרי הוא בטל לתבשיל (שלחן ערוך סימן רח סעיף ב ומשנה ברורה שם).

3. יש לברך רק על העוגה, כי הוא המאכל העיקרי, אלא שיש להיזהר לא לאכול מהפרי ללא העוגה, אלא אם כן אוכל ממנו מעט מאוד.

בברכה,

הלל מאירס