תפילה וברכות

על איזה קטעים בתפילה אפשר לדלג כדי להספיק שמונה עשרה עם הציבור?

  • כ"א שבט התש"פ

שאלה

1. אם הציבור התחיל תפילת עמידה ובדיוק הגעתי, האם אני ישר מתחיל תפילת עמידה או קודם אומר את מה שלפני תפילת עמידה (בשחרית: ברכות השחר, פסוקי דזמרה, שמע וברכותיה. במנחה: אשרי יושבי, בערבית: שמע ברכותיה)?

אם אני לא מספיק לקרוא את קריאת שמע וברכותיה, והציבור מתחיל תפילת עמידה - האם לדלג על קריאת שמע וברכותיה או לסיים את שמע וברכותיה, ואז לעמוד?

2. אם נשאר זמן קצר לזמן קריאת שמע בזמנה בשחרית, אני קורא קודם את קריאת שמע וברכותיה בזמנה, ואז מה אני עושה? תפילת עמידה או חוזר לפסוקי דזמרה? (ואם עושה תפילת עמידה, אחרי איזה קטע בתפילה אני חוזר לפסוקי דזמרה)?

תודה רבה רבה!!

תשובה

שבוע טוב,

1. בתפילת שחרית, אם יש לך זמן לומר חלק מפסוקי דזמרה ועדיין להספיק שמונה עשרה עם הציבור, תאמר: ברוך שאמר, אשרי, מזמור הללו את ה' מן השמים, מזמור הללו א-ל בקדשו, וישתבח.

וכשיש צורך בדבר, תוכל לומר רק ברוך שאמר, אשרי וישתבח.

ואם אין הזמן מספיק אף לזה, תוכל לדלג לגמרי על פסוקי דזמרה, ותאמר אותם אחרי התפילה ללא ברוך שאמר וישתבח.

אולם אין לדלג על קריאת שמע וברכותיה כדי להספיק שמונה עשרה עם הציבור (ראה שלחן ערוך ורמ"א סימן נב).

בתפילת מנחה יש לדלג על אשרי כדי להתחיל שמונה עשרה עם הציבור (אור לציון חלק ב' פרק ט"ו תשובה ג).

בתפילת ערבית יש לדלג על קריאת שמע וברכותיה כדי להספיק שמונה עשרה עם הציבור, ותשלים קריאתם לאחר התפילה (שלחן ערוך סימן רלו סעיף ג), וכל זה דווקא כשאתה משער שלא תוכל להשיג אח"כ מנין להתפלל עמהם, שאם לא כן אין לך לבטל מצוות סמיכת גאולה לתפילה (משנה ברורה ס"ק יב).

2. תקרא קריאת שמע ללא ברכותיה לפני התפילה, ותמשיך להתפלל כסדר.

בברכה,

הלל מאירס