תפילה וברכות

האם מברכים שהחיינו על בית חדש?

  • כ"א שבט התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,
בניתי בית חדש בישוב שבו גרים כמה מילדיי. זה לא יהיה הבית הקבוע שלי, הוא ישמש מעין בית שני, למנוחה, נופש אירועים משפחתיים וכדומה. הבנתי שצריך לברך שהחיינו על בית חדש. השאלה היא מתי מברכים? והאם מברכים עוד ברכה חוץ משהחיינו?
תודה

תשובה

שלום רב,

יש לברך שהחיינו על הבית החדש (שלחן ערוך סימן רכג סעיף ג ומשנה ברורה ס"ק יא), ואם הוא משמש גם את אשתך וילדיך, תברך הטוב והמטיב (ביאור הלכה ד"ה בנה), וטוב לברך בשעת קביעת המזוזה, או בשעה שאתה נכנס לדור בו (ברכת הבית שער כ"ד סעיף לג).

אמנם הספרדים לא נהגו לברך שהחיינו בשם ומלכות על בית חדש, ונהגו שבעל הבית לובש בגד חדש בשעת סעודת חנוכת הבית (או אוכל פרי חדש) ומברך עליו שהחיינו, ומכוון לפטור את הבית החדש. וכן יכוון לפטור גם את הרהיטים החדשים (הלכה ברורה שם סעיף יב).

בברכת יישוב טוב,

הלל מאירס