חברה והשקפה

מידות רעות

  • כ"ז שבט התש"פ

שאלה

האם מידות רעות (כעס, גאווה, נקמנות, נטירה וכו') כולם איסור תורה, או שהם איסור חכמים, או שבכלל זה רק שיש עניין לא להשתמש בהם, האם זה נחשב כעבירה?
הרי אנחנו מתוודים על כך "כעסנו" אז עניין אותי מאוד אם זו עבירה או שזה רק מרחיק אותנו מה'?

תשובה

שלום וברכה

ברמב"ם הלכות דעות מבורא שזה מצוה מן התורה. מומלףץ ללמוד את כל דברין בהלכות דעות ואעתיק רק הלכה אחת הנוגעת לעניין המקור בתורה לענין המידות

רמב"ם הלכות דעות פרק א

הלכה ו
כך למדו בפירוש מצוה זו, מה הוא נקרא חנון אף אתה היה חנון, מה הוא נקרא רחום אף אתה היה רחום, מה הוא נקרא קדוש אף אתה היה קדוש, ועל דרך זו קראו הנביאים לאל בכל אותן הכנויין ארך אפים ורב חסד צדיק וישר תמים גבור וחזק וכיוצא בהן, להודיע שהן דרכים טובים וישרים וחייב אדם להנהיג עצמו בהן ולהדמות אליו כפי כחו.

כמו כן מומלץ ביותר ללמוד  את ספר אורחות צדיקים ששם מבאר בהרחבה בכל מידה ומידה את מקורה בתורה ואת הדרך הנכוונה לתקנה.