תפילה וברכות

ברכת שעשה לי כל צרכי

  • י"ב אדר התש"פ

שאלה

שלום לכבוד הרב,

עלו לי כמה הרהורים בברכה הזאת.

1. אני מבין שאת הברכה "שעשה לי כל צרכי" מברכים על הנעליים, ועל התיקון שהקב"ה עושה עמנו בכל יום ויום אני מעוניין בבקשה לדעת אם יש עומק מסויים בברכה זו

2. למה כל הברכות בברכות השחר הם מופנים לרבים, ורק הברכה הזאת מופנה ליחיד?

תודה רבה מראש לכבוד הרב וחג פורים שמח

תשובה

שלום וברכה

1. שו"ת הרב"ז ילקוט החנוכי סימן י

כתב הדר הגאון הנאדר בקודש בעל השל"ה ז"ל (בסידורו הנאוה) לפרש מ"ש (ברכות ס' ב) "כד סיים מסאניה לימא שעשה לי כל צרכי", עפ"י מ"ש דוד המלך ע"ה במעלת האדם (תהלים ח') "תמשילהו במעשה ידך כל שתה תחת רגליו צונה ואלפים כולם" וגו'. כי הקדוש ברוך הוא ברא בעולם הזה ארבע מדרגות זו למעלה מזו דצח"מ, והרביעי הוא המדבר האדם המושל על הבעלי חיים ואוכלם ומשתמש בהם. וז"ש "כל שתה תחת רגליו" וכו' וכשהאדם לוקח עור הבהמה לעשות מנעלים לרגליו, מורה בזה שהוא המושל וכל שתה תחת רגליו, וע"כ כשנועל מנעליו מברך "שעשה לי כל צרכי" וכו' עכ"ל

2. מאחר ואין מברכים על מתנה כללית לעם ישראל אלא על כך שבורא עולם נתן לני באופן פרטי, נעליים.

בברכה,

בנימין שמואלי.