חברה והשקפה

פורים - אסתר ומרדכי

  • ט"ו אדר התש"פ

שאלה

מה שלומך הרב ? חג פורים שמח!
כל החג חשבתי לעצמי למה שני הדמויות העיקריות במגילה מבוססות על האלים אסתר =עשתורת/אשרה
מרדכי =מרדוך
הרי כל מהותה של היהדות היא לברוח ולהתריס מפני עבודה זרה.
והנה ההשגחה האלוהית זימנה לנו שני גיבורים שהצילו את עמנו משיעבוד וכיליון, המבוססים על אלים מרכזים מתרבויות שכל כולם עבודה זרה.
אשמח לדעת אם יש לכך תשובה.

תודה.

תשובה

שלום וברכה,

מה שראית היתה תיאורית קונספירציה שאין לה יסוד היסטורי/ארכיאולוגי.

ראשית, מפני שאין שום הגיון בטענה שהיהודים, אשר שמרו על זהותם היהודית, נלחמו באלילים ובאלילות, היו מכנים את מנהיגיהם בשמות של אלילים בבליים.

כמו כן, הטענה מבוססת על בורות, שכן האליל "מרדוך" נקרא גם "מרדוק", ובתנ"ך נזכר במפורש בשם "מרודך" (ירמיהו פרק נ, ב), כלומר, אין קשר אמתי בינו ובין השם "מרדכי". באכדית נקרא אליל זה בכלל בשם "בל", שמשמעותו היתה אדון ("בעל", "בעלים"). ולכן אם כינו אדם בשם זה, לא היתה כוונתם לאליל, אלא לתואר של אדנות!

אגב, אותה טעות מטופשת עשו ביחסם את חודש התמוז לאליל שאכן נקרא בשם "תמוז", אך שכחו לציין שהמילה "תמוז" בארמית היתה פשוט מאוד - קיץ וחום. הגיוני לשער שהאליל "תמוז" נקרא על שם החודש הקיצי, ולא ההיפך (אפשר שגם נקרא כך על שם הפולחן של שריפת הצלם באש). מכל מקום, כשאנשים בעת העתיקה היו מזכירים את המילה "תמוז", כוונתם היתה לחום וקיץ (או אש), והאליל קיבל את שמו על פי ביטויים אלה השגורים בשפת בני התקופה.

כמו כן, בתעודה פרסית מימי חשיארש הראשון, שיש חוקרים מסוימים המזהים אותו עם אחשוורוש, מוזכר גזבר הממלכה בשם מרדוכּה - שם המזכיר את שמו של מרדכי.

נמצאו שלל ממצאים מפרס העתיקה המאמתים את אמינותה ההיסטורית של מגילת אסתר:

https://www.hidabroot.org/article/105471

להזכירך כי בעבר, אותו סוג של חוקרים כפר בקיומו של אחשוורוש המלך, עד שמצאו עדויות לקיומו. וראה כאן עוד שלל עדויות ארכיאולוגיות מפרס העתיקה שמתאימות לנאמר במגילת אסתר, ולא היו יכולים להיכתב בתקופה מאוחרת:

https://www.hidabroot.org/he/article/1881

בברכה,

דניאל בלס