הורדת איפור בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אם התאפרתי לפני שבת,האם מותר לי לשטוף את הפנים בעדינות ללא כוונה למחוק את האיפור האם מותר לשטוף את הכלים של הסעודה השני`ה של שבת קודש אם ידוע בברור שאני לא אשתמש בהם יותר במשך השבת, אם למשל אנו אוכלים סעודה שלישית בכלים חד פעמיי`ם ובמידה ואסור לשוטפם,האם מותר רק לשטוף אותם באופן שטחי רק כדי שהלכלוך לא יתיבש תודה מראש

תשובה

שלום.

א. מותר לרחוץ את הפנים להסיר את האיפור.

ב. כך כתוב בשולחן ערוך (אורח חיים סימן שכג סעיף ו): "מדיחים כלים לצורך היום, כגון שנשאר לו עדיין סעודה לאכול בהם מותר להדיחם אפילו מיד אחר סעודה שלפניה, אבל לאחר סעודה שלישית אסור להדיח כלי אכילה מפני שטורח ומכין משבת לחול, אבל כלי שתיה מותר להדיח כל היום מפני שאין קבע לשתיה אבל אם יודע בבירור שלא יצטרך להם עוד אסור". אם בסעודה ג` לא ישתמשו בכלים אלו אסור לרחוץ, אולם אפשר לשטוף את הידיים מעל הכלים, ובדרך אגב זה יועיל גם לכלים שהלכלוך לא יתייבש.

שבוע טוב - מנשה ישראל