שאל את הרב - כללי
מתי ואיך כתב משה רבינו את התורה?
- כ"ה אדר א' התשע"ד
שאלה
שלום רב.יש לי כמה שאלות בנושאים שונים. איך בנ"י קיימו את התורה הרי הם היו במקום שומם!במדבר!!!מהיכן היו להם עורות לתפיליןצמר לציציתארבעת המיניםומתי הם התחילו לקיים מצוות תפילין וציצית הרי הם היו צריכים ללמוד מהי המצווה ולקח להם זמן להכין תפילין וציצית אז מתי הם התחילו לקיים את המצוות כמה זמן עבר ממעמד הר סיני עד שכל בני ישראל קיים את המצוות.
כאשר משה ירד מהר סיני איך הוא לימד את התורה לעם ישראל
כאשר הייתי בצבא לא היה לי יין להבדלה.עשיתי הבדלה בלי יין.כלומר, אמרתי את כל הברכות חוץ מגפן כולל "המבדיל בין קודש לחול"האם ברכת "המבדיל בין קודש לחול" הייתה ברכה לבטלה או שמא יצאתי בדיעבד
ספר התורה שכתב משה רבינו-מתי הוא כתב אותו ואיך הוא כתב אותו אבקש להרחיב בנושא.
כאשר מברכים ברכה על מאכל צריכים לבלוע את המאכל ואז אפשר לדבר.מה קורה אם הכנסתי מאכל לפה והחיך נהנה מהמאכל ודיברתיהאם בדיעבד זה בסדר או שאני צריך לחזור ולברך כי היה הפסק
תשובה
שלום וברכה
מבואר במדרש שהגוים מכרו להם חיטה לצורך קיום המצות אך צמר וכו` היה להם בשפע מהצאן הרב שהיה להם. וכן עורות וכו` וד` מינים היו להם מהגויים אשר באו למכור להם. מיד שמשה ירד מסיני התחיל ללמדם את המצוות, וכל אחד פנה לעשות ולהכין את כל הנצרך לקיים את המצוות. משה לימד קודם את אהרון ואח"כ את בני אהרון ואח"כ את הנשיאים ואח"כ את כל העם, כמבואר ברש"י פרשת מטות.
אין לעשות הבדלה ללא יין, והברכה היא לבטלה
ספר התורה:
ביום שלפני מעמד הר סיני כתב משה רק את ספר בראשית וכן ספר שמות עד פרשת מתן תורה, וכמבואר ברש"י (שמות כד ד).
כל המאורעות שאירעו בשעת מתן תורה ולאחר מכן לא היו כתובות כלל בזמן מעמד הר סיני, אלא רק אחרי שהדברים קרו במציאות, לפי דעה אחת בגמ` נכתבה כל פרשה בזמן שזה קרה, ולפי דעה אחרת רק בשנת הארבעים להיות בני ישראל במדבר, לפני מות משה, או אז קרא לו הקב"ה והקריא לו את התורה כולה אות באות. עם זה, הרמב"ן בהקדמתו לתורה, מוסר שקבלה בידינו שכל התורה כבר היתה כתובה לפני שנברא העולם, אבל לא בצורתה כפי שהיא היום, אלא בלא הפסקי מילים, והיו יכולים להצטרף מילים אחרים לגמרי, מכפי שהן לפנינו היום, ורק כשנעשה כל מה שנעשה או אז נקבעה התורה בחילוקי המילים כפי שהתורה נקראת כיום. כך שלולי חטא קורח היתה פרשת קורח מצטרפת באופן אחר לגמרי, וכיוצא בזה.
בביאור הלכה מבואר שבדיעבד לא יברך שוב אם שח לאחר שנהנה בחיך מהמאכל, אם כי רבים מחמירים בדבר.
בהצלחה - בנימין שמואלי
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il