חברה והשקפה

קבלת הנביאים כתובים משנה וגמרא

  • כ"ח אדר התש"פ

שאלה

הגמרא במסכת ברכות ה. אומרת שקיבל (בין השאר) משה רבינו בהר סיני נביאים וכתובים משנה וגמרא. יש לי שאלות על זה:
1) מה הכוונה במשנה וגמרא? הרי כתוב הרבה פעמים בגמרא שאלות "למה התנא כתב כך וכך" ועוד כמה דברים, אפשר הסבר לאיך הוא קיבל את זה, לא מסתדר לי שהוא 'קיבל' את סט הש"ס כביכול?
2) איך הגיוני שהוא קיבל את הנביאים כתובים, הרי כתוב בתורה בספר דברים שלפני מותו משה היה לחוץ מי ינהיג את העם, ואם הוא ידע שיהושוע ינהיגהו למה יש לו להילחץ, ועוד כמה דברים שלא מסתדרים שהוא ידע בחייו בהר סיני (ולא לפני מותו) את עתיד עם ישראל אפשר הסבר?
3) משה העביר את התורה (לא הספר אלא המצוות אני יודע שלגבי הספר יש מחלוקת איך) האם כל המצוות בבת אחת או כל כמה זמן 'פרשה' חדשה?

תשובה

שלום וברכה,

1. מסבירים המפרשים, שהכוונה שמשה רבנו קיבל את י"ג מידות שהתורה נדרשת בהן, מתוכן למדו התנאים והאמוראים כל מה שלמדו מן התורה שבכתב ושבעל פה.

2. היכן ראית שמשה רבנו היה "לחוץ"? תוכל לצטט את הפסוקים? ההנהגה כמובן עברה ליהושע כפי שה' ציווה. ה' ניבא למשה רבנו נבואות על אחרית הימים, ומשה מסר אותם לישראל בדיוק כפי ששמע מה'.

חשוב להבין שספר התורה נכתב במשך 40 שנה באוהל מועד, ולא ביום אחד. הקב"ה הכתיב למשה את המאורעות לאחר שקרו. עם ישראל קיבל את ספר התורה בשלמותו זמן קצר לפני פטירתו של משה רבנו, כפי שמסופר בסוף ספר דברים.

3. אין באמת מחלוקת. כולם מסכימים פה אחד שמשה רבנו מסר את כל ספר התורה בשלמותו לישראל (חמישה חומשי תורה: בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים) לפני פטירתו. המחלוקת היתה, האם בני ישראל קיבלו חלקים מן התורה ("מגילות מגילות") אף במשך שנות הנדודים במדבר. אך זו לא מחלוקת על שלמות התורה, שלכל הדעות נמסרה לישראל בשלמותה לפני פטירת משה. כך למעשה כתוב במפורש בתורה: "ויצו משה את הלוים נושאי ארון ברית ה' לאמור, לקוח את ספר התורה הזה ושמתם אותו מצד ארון ברית ה' אלוהיכם והיה שם בך לעד" (דברים לא,כה).

סדרת הכתבות הבאה מבארת מהי בעצם תורה שבעל פה, וכיצד הוא מורכבת. מומלץ לקרוא לפי סדר:
1. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק א' - האם קורח קרא בתורה על כך שייבלע באדמה?
https://www.hidabroot.org/article/235818
2. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק ב’ - מהי תורה שבעל פה, ומדוע נמסרה דווקא בעל פה?
https://www.hidabroot.org/article/236046
3. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק א' - קיבלנו תורה בהר-סיני, אז מנין הגיעו מחלוקות בהלכה?
https://www.hidabroot.org/article/236215
4. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק ב’

https://www.hidabroot.org/article/236789