מי ששם כסף בצד לצדקה מסוימת, האם יכול לשנות ולתת לצדקה אחרת?

  • ה' ניסן התש"פ

שאלה

מי ששם בצד כסף לצדקה מיוחדת וברגע האחרון בקשו ממנו שיתן לצדקה אחרת, האם מותר לו למסור את הכסף או חייב לתת למי שהתכוון. תודה על העזרה

תשובה

שלום רב,

בעיקרון אסור לשנות את כספי הצדקה למטרה אחרת, אלא באחד משני האופנים הבאים:

א. אם ברור לך שאילו ידעת מהצדקה האחרת בשעה שהפרשת את הכסף לצדקה, שהיית מפרישה לצדקה זו, מותר לך לשנות את היעוד של הכסף (על פי שו"ת התשב"ץ חלק ג' סימן רפט), ובתנאי שבשעת ההפרשה היה כבר צורך לצדקה האחרת אלא שלא ידעת מזה. אבל אם הצורך לצדקה זו נעשה רק אחרי ההפרשה, אי אפשר לשנות את היעוד (על פי הרמ"א יורה דעה סימן רנא סעיף ה).

ב. אם הצדקה האחרת היא מצווה חשובה יותר, תוכלי לשנות, על ידי התרת נדרים (צדקה ומשפט פרק ט סעיף יא).

בברכה,

הלל מאירס