שבת

האם חובה לאכול מיד לאחר הקידוש?

  • י"ב ניסן התש"פ

שאלה

שלום!
1. האם אפשרי להדליק נרות שבת בשולחן שסמוך לשולחן הסעודה? או שצריך בשולחן בו אוכלים?
2. לגבי קידוש היום- האם גם אותו מחויבים לעשות בשולחן הסעודה או אפשר בשולחן סמוך?
והאם חובה לאכול מיד לאכול הקידוש סעודה? אצלנו בבית עושים קידוש מיד לאחר התפילה אוכלים רק בשעה מאוחרת יותר
3. סעודת יום השבת: האם ניתן לערוך אותה לאחר חצות שבת? ואם לא, אפשר ליטול ידיים ממש סמוך לחצות (בדומה לסד"ש)?

אשמח למקורות, אם אפשרי(:

תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

1. מצווה להדליק את הנרות סמוך לשולחנו שסועד עליו בליל שבת, כדי שיקדש ויאכל לאורם, וזהו בכלל עונג שבת. ועיקר מצוות הדלקת הנרות בערב שבת היא בחדר שאוכלים בו. אולם אין צריך דווקא שיהיו מונחים על שולחן האכילה, אלא גם אם מונחים בסמוך זה טוב (ראה משנה ברורה סימן רסג ס"ק מה, וחזון עובדיה שבת חלק א' עמודים רג-רד).

2. קידוש צריך להיות במקום סעודה, אך אפשר לקדש בשולחן שסמוך לשולחן הסעודה (ראה שלחן ערוך סימן רעג סעיף א).

לכתחילה צריך לאכול במקום הקידוש תיכף ומיד לאחר הקידוש, ואין לשהות אפילו זמן קצר בין הקידוש לסעודה, ורק לצורך הסעודה עצמה מותר להפסיק (ראה רמ"א שם סעיף ג, משנה ברורה שם, וקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סעיף טו).

3. לכתחילה יש לסעוד את סעודת יום השבת לפני חצות היום, ועל כל פנים להתחיל אותה לפני חצות. ואם לא עשה כן - יכול לקיימה גם לאחר מכן (יעויין ב"ח סימן שלד, מאמר מרדכי סק"א, משנה ברורה סק"ב, וסימן רפח סק"א, ערוך השלחן סעיף ב, כף החיים סימן רצא אות ב, אור לציון חלק ב' פרק כא סעיף ד), אך צריך להיזהר לפחות לטעום משהו לפני חצות, כי יש איסור להתענות בשבת עד שש שעות (יעויין שלחן ערוך סימן רפח סעיף א ומשנה ברורה סק"א).

בברכה,

הלל מאירס