שו"ת פסח

"כל דכפין"

  • י"ג ניסן התש"פ

שאלה

למה את ה"כל דכפין" אומרים בדלת סגורה ואילו את ה"שפוך חמתך" בדלת פתוחה? (מעבר לעובדה שאת ה"כל דכפין" אומרים בשעה שלכולם כבר יש, בתקווה, מקום לאכול ולא מפרסמים בקהילה שבוע לפני....)

תשובה

שלום וברכה

מבואר במפרשים שאין זה הזמנה לבוא לאכול אלא התאוננות על מצבינו בזמן הגלות שאילו בזמן הבית לא היינו יכולים לצריף אנשים באמצע הסדר כי הפסח אינו נאכל אללא למנוייו ואילו כיום ניתן להזמין כל רעב כי המצב והאפיקומן שהוא במקום הפסח לא צריך מנויים מראש והנה דברי בעל השל"ה מסכת פסחים מצה שמורה

כתב הרמב"ם בנוסח ההגדה, כי בזמן בית המקדש, לא היו אומרים נוסח פיסקא זו של 'הא לחמא' כו', רק כשגלו. וזהו ענין 'כל דכפין ייתי ויכול', כלומר, לא כזמן בית המקדש שלא היו אוכלים אלא למנויים (זבחים נו ב), בשביל קרבן פסח, אבל עתה מותר לבוא מי שירצה. ומה שאומרים 'כל דצריך ייתי ויפסח', רצה לומר, אף אפיקומן שהוא במקום הפסח (רא"ש מס' פסחים פ"י סימן לד), אין צריך דוקא להיות מנויים לכתחלה קודם אפיה.

בהצלחה,