כיצד נקבעים זמני כניסת ויציאת השבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום שמי דויד (מעכו) רציתי לדעת איך קובעים זמני כניסה ויציאה של שבתות וימים טובים ,חשוב לי לדעת את האלגוריתם (אם יש)שבעזרתו מחשבים זמנים אלו. תודה על עזרתכם

תשובה

שלום וברכה

זמן כניסת השבת, נקבעת על חישוב של 20 דקות לפני שקיעת השמש. [מלבד העיר ירושלים ועוד כמה מקומות קדושים שנוהגים להקדים ארבעים דקות לפני שקיעת השמש]. זמן יציאת השבת נקבעת גם כן על בסיס של כך וכך דקות אחרי שקיעת השמש. ובכך ישנן שיטות שונות, יש המקילים הקובעים את יציאת השבת ב20 דקות אחרי השקיעה, ויש מחמירים עד 72 דקות אחרי השקיעה.

מאידך יש הסבורים שיציאת השבת נקבעת בכל מקום אחרי שהשמש ירדה כך וכך מעלות מתחת לפני האופק, כך שאי אפשר לקבוע בדקות שוות, אלא כל מקום וכל זמן בעונות השנה יש לש זמנים אחרים. ועל כל אלו מבוססים החשבונות בלוחות השונים. ישנן כמה וכמה תוכנות לחישובים הנ"ל, ואני מכיר אחת שתיכנן התוכן המפורסם רבי איתן צקוני שליט"א מדרום הארץ [נתיבות או באר שבע].

בהצלחה - מנשה ישראל