נשים

למה בנות ספרד לא אומרות ברכות קריאת שמע בשם ומלכות?

  • י"ח ניסן התש"פ

שאלה

שלום,

בעדות המזרח נשים אינן מברכות בשם ומלכות ברכת המאורות, אהבת עולם ועוד.
למה בעצם? והאם יש טעם לומר בכלל אם ככה...? תודה רבה

תשובה

מועדים לשמחה,

1. טעם הדבר כי נשים פטורות ממצוות קריאת שמע, משום שהיא מצוות עשה שהזמן גרמא, ולפי מנהג בנות ספרד אסור לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא (שו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אורח חיים סימן ו).

2. למרות זאת יש עניין לומר ברכות קריאת שמע ללא שם ומלכות. ואף על פי שכל ברכה שאין בה הזכרת שם ומלכות אינה ברכה (שלחן ערוך סימן ריד), מכל מקום יש בה מעלה של שבח והודאה לה' יתברך.

בברכה,

הלל מאירס