הלכות ומנהגים

לימוד תורה - מהתורה

  • י"ח ניסן התש"פ
אא

שאלה

אני בחור מתחזק בן 18, תכף עולה לישיבה בעזרת ה' יתברך, הייתי בעבר בסמינר ערכים שגם חיזק אותי.
יש לי 2 שאלות שמפריעות לי הרבה זמן, אשמח שתענו לי אם אפשר באריכות ולא בקצרה (כי זה ממש חשוב לי ואני סוחב את השאלות הרבה זמן ולא הצליחו להביא לי תשובה מספקת עדיין):
(1) מאיפה יש לנו מקור שיש מצווה בלימוד התורה? אסביר את השאלה מכמה כיוונים:

(א) ברור לי שלימוד התורה הוא מעלה גדולה והוא רצון ה' כמו שאומר ה' ליהושע: "והגית בו יום ולילה למען תשמור לעשות ככל הכתוב בו..." אמנם הבנתי שיש מחלוקת אם לומדים מפסוק זה מצוות לימוד תורה או לא, אבל בכל מקרה יש כלל שלומדים ממסכת בבא קמא (ב:) "דברי תורה מדברי קבלה לא ילפינן" - שאין אנו יכולים ללמוד דיני תורה מנביאים וכתובים, כך שלמרות שיש פה דגש על חשיבות לימוד התורה, אני לא מרגיש שזה נותן לי מענה לשאלה.

(ב) לעומת זאת ראיתי פסוק בדברים (ה, פסוק א) שאומר "ולמדתם אותם ושמרתם לעשותם" - מהפסוק לכאורה, אנו מצווים פה על לימוד תורה אבל זה לא מיישב דעתי עדיין כי לא ראיתי שום מקום שכותב שזה המקור ללימוד תורה, וכן רש"י על המקום לא מתייחס לפסוק הזה, וכן כל רב ששאלתי אותו על כך לא אמר לי שמפה לומדים את הציווי.
זו שאלה ראשונה על כך שאני רוצה לדעת שכשאני לומד תורה - לא יהיה לי ספק שאני מקיים מצוות עשה מן התורה.

(2) השאלה השנייה עוסקת במושג 'ביטול תורה' - עבירה חמורה לאדם שמבזבז את זמנו בהבלי העולם הזה, במקום לנצל את עיתותיו ללימוד התורה. גם פה רציתי לשאול, היכן יש לנו 'מצוות לא תעשה' של ביטול תורה, או מנגד לכך 'ביטול מצוות עשה' של לימוד תורה? שוב אסביר את השאלה מכמה כיוונים -

(א) אנחנו אומרים כל בוקר בתפילה - "אלו דברים שאין להם שיעור" -שהתורה לא נתנה להם שיעור כדי לצאת בהם ידי חובה ויוצאים בהם ידי חובה בכל שהוא. ואחד מהם זה "תלמוד תורה" - כך שלא מובן לי, יוצא מפה לכאורה שאין את המושג "ביטול תורה" כי יוצאים בזה ידי חובת כל שהוא, וזה אומר שלכאורה אחרי שאדם למד מעט כל יום יצא ידי חובת לימוד תורה, ואין לו חיוב לנצל כל עיתותיו הפנויות (מלבד צרכי פרנסה, אכילה ושתייה, שלום בית וכו') ללימוד התורה.

(ב) יש בפרשת קריאת שמע גם בפרשה ראשונה וגם בשנייה "ודברת בם בשבתך בבתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך"- ודרשו חז"ל ודברת בם ולא בדברים בטלים, אבל יש מחלוקת במסכת ברכות אם יש חיוב לקרות קריאת שמע או לא, יסוד המחלוקת היא האם פרשיות אלו מדברות על קריאת שמע או על דברי תורה בכלליות, ובאמת נפסק להלכה שיש חיוב לקרות את שמע פעמיים ביום ופרשיות אלה מדברות על ק"ש כך שלא מובן לי - איך אפשר לומר שזה גם מדבר על ק"ש וגם על לימוד תורה?!
וזו למעשה השאלה השנייה על כך שאני רוצה לדעת שבאמת זו עבירה 'לבטל תורה' ועל ידי כך אוכל יותר למסור נפש ללימוד התורה, ולהשקיע יותר מזמני ללימוד התורה.

אני לא יודע אם זה אפשרי אבל בסמינר ראיתי את הרב זמיר הי"ו והוא ממש מדבר בצורה רציונלית, כך שאם אפשר אשמח שהוא יענה על שאלותי שיבססו את המשך דרכי בעבודת ה', ותשובותיו של הרב זמיר מתקבלות אצלי על הלב בקלות רבה יותר. כמובן שאשמח לקבל תשובה מכל רב אחר שיוכל לענות על שאלותי.
תודה מראש על העזרה, אין כאן חלילה רצון להתריס, אלא רק רצון לעבוד את ה' בשמחה ובנפש חפצה.

תשובה

שלום וברכה

אציע ללמוד את הלכות תלמוד תורה בשולחן ערוך הרב שם מבוארים כל הדברים לאשורם. 

ראה את  הדברים בקישור הבא ותמשיך לפרקים הבאים ארבע פרקים. פרק ב' מדובר בעיקר על חיוב האדם ללמוד תורה בעצמו

https://he.wikisource.org/wiki/%D7%A9%D7%95%D7%9C%D7%97%D7%9F_%D7%A2%D7%A8%D7%95%D7%9A_%D7%94%D7%A8%D7%91_%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%AA_%D7%AA%D7%9C%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%94_%D7%A4%D7%A8%D7%A7_%D7%90

אם יישארו עוד שאלות לאחר מכן אשמח להשיב.

בברכה,

בנימין שמואלי


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:תלמוד תורהחובת הלימוד

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה