כיבוד אם ואב בסתירה למצוה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה יש לעשות כאשר ההורים מבקשים בקשה שבאה על חשבון מצווה למשל מבקשים שלא תעלה לארץ ישראל על מנת שתהיה איתם או על מנת שתטפל בהם כי הם חולים

תשובה

שלום וברכה

מצוות חיוביות, כמו שמירת שבת וחגים, וכן כל הדברים שנאסרו בתורה בתורת לאו, כמו לא תגנוב ולא תזרע בשמיטה, לא תרכל ולא תזרע כלאיים, וכו` אינם נדחים בשביל כיבוד אב ואם. אלא אם כן הדברים הם פיקוח נפש, שאז יש לעבור על כל התורה כולה, גם אם זה שנתון בסיכון נפשי לא אביך.

לעומת זאת, מצוה קיומית, כמו עליה לארץ ישראל, תפילה בציבור, ועוד הרבה דוגמאות, במקרה שהדברים מתנגשים ואי אפשר לקיים את השניים ביחד, יש להתבטל מאלו בכדי לקיים מצוות כיבוד אב ואם. אשמח לענות לך על כל התנגשות ספציפית בין כיבוד אב ואם לדבר אחר. אי אפשר לעשות הכללות, כל שאלה נידונה לעצמה.

בהצלחה - מנשה ישראל