חברה והשקפה

למה ה’ נתן מצוות לא תעשה?

  • כ"ה ניסן התש"פ

שאלה

אני מבין שלא שייך שה' יתן לנו גו עדן בלי שנעשה מאמץ, כי אז נהיה אסירי תודה ולא נרגיש טוב עם זה. אבל למה הוא גם נתן לנו מצוות לא תעשה? למה שנהיה עלולים להיכשל בעבירה ח"ו, ואז נקבל על זה עונש ח"ו.
תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

קירבת אלוקים בגן-עדן היא ההנאה האמתית, הגדולה מכל העינוגים האפשריים.

כדי לזכות לקירבת אלוקים, צריכה הנשמה להידמות לאלוקים.

ההתרחקות מרצון השם (בין מצוות עשה, בין מצוות לא תעשה) מונעות מהנשמה את הטוב האלוקי. לכן היא עצמה מבקשת את הייסורים (בדומה לניתוח) כדי להיטהר מטומאתה, ולזכות לקירבת אלוקים הנצחית.

המצוות אינן בגדר המלצה, אלא חובה. על כן עונשים יהיו - גם אם לא נקיים מצוות עשה. זו הרי כל מהות השכר והעונש - קיום רצון ה'.

אך הקב"ה נתן בידינו אפשרות לעשות תשובה, וכך לכפר על חטאינו.

"לחם חסד" (לחם של בושה) הוא מושג שמתאר קבלת שכר בעולם הבא בחינם, ולא מתוך מאמץ, בדומה לעני המבקש נדבה. הרעיון שמאחוריו הוא, שהנשמה מטבעה מתביישת לקבל מעמד ושכר על מה שלא השקיעה למענו, לעומת האושר הנצחי שהיא חווה כאשר עמדה בהצלחה בנסיונות.
במילים אחרות, הנשמה זקוקה לבנות את עצמה, ולהשיג את גבורתה על ידי הניסיונות והמצוות, שמתוכן היא זוכה לקרבת האלוקים. המטרה היא להידמות לאלוקים, וכדי להידמות לאלוקים על הנשמה לבחור בכוחות עצמה להתקרב לאלוקים.
יהיה מי שישאל בטעות: "אז למה אלוקים לא ברא את הנשמה ללא בושה?", אך צריך להבין כי אושרה של הנשמה אינו יכול להיות מושג על ידי שקר ודמיון, כי האושר האמתי הוא בעצם הקרבה לה', בכדי להשיג מטרה נכבדה זו צריך האדם להידמות לה' באמת, ולא באמצעות שקר ודמיון. ה' אמת, ולכן הנשמה צריכה להיות אמתית כדי להידמות לו ולהתקרב אליו באמת.

אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם.
כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם.
ה"משחק" נועד לייצר גיבורים. גיבורים לא "בכאילו", אלא גיבורים באמת.

מטרת הסבל והקשיים היא כדי לתת לנשמה את היכולת להחליט בעצמה אם להתקרב לה' מתוך אהבה, ועל ידי כך היא זוכה לקירבתו באמת.

עם זאת, חשוב לזכור שהקב"ה רוצה שנהנה בחיים, אך הוא רוצה שנהנה בצורה הטובה ביותר.
הוא יתברך נתן לנו בחירה חופשית בין טוב לרע - עליהם נקבע מקומנו לעולם הבא. המצוות הן למעשה הוראות היצרן שמסר הבורא להדריכנו בדרך הטוב, ולהטיב לנו. העניין הוסבר בהרחבה במאמרי "למה לא מספיק להאמין בלב?":
https://www.hidabroot.org/article/237113

את רוב החוקים אנו מבינים, כי טובתם נראית לכל. וגם התוצאות נראות היטב. לדוגמה, חוקי הצניעות נועדו להפריד בין המינים, ולמנוע תאווה מעוורת - אשר גורמת להיקשרויות רגשיות שגויות, ואחר כך למפח נפש וצלקות (לא במקרה שיעורי הגירושין בחברה הכללית הגיעו לממדים מפחידים: כל זוג שלישי בישראל מתגרש! הסיבה לכך היא חוסר צניעות והפרדה בין המינים). הוראות היצרן של הבורא נועדו לתת לנו חיים טובים יותר גם בעולם הזה - חיי משפחה, זוגיות נאמנה, חינוך ילדים טוב יותר. עוד בתשובה הבאה:
https://www.hidabroot.org/question/250494
המצוות נועדו לטובתנו, לכן מקיימי המצוות זוכים לחיים טובים יותר גם בעולם הזה, וכמובן לנצח נצחים בעולם הבא.

עוד בנושא שאלתך, נא לקרוא במאמר: מדוע אלוקים ברא את הגיהנום?
https://www.hidabroot.org/article/211728
https://www.hidabroot.org/question/224154

בברכה,
דניאל בלס