האם אפשר לעשות תשובה על כל העברות?

  • כ"ו ניסן התש"פ

שאלה

שלום רב,

יש את הסיפור המפורסם על רבי אלעזר בן דורדיא שהיה תנא שהפך לרשע גמו ועבר על עברות קשות בתורה ובסוף ימיו זכה לשוב בתשובה ויצא בת קול וזימנה אותו לחיי עולם הבא.
הסיפור מתנגש לי עם עברות שאומרים עליהם ש3 יורדים לגיהנום ואינם עולים כמו המחטיא את חברו ברבים. או חטאים של כרת כמו שבת וגילוי עריות. יש גם עברות שאומרים שאינם נמחלים גם ביום כיפור אלא יסוריים מכפרים.
אז איך בעצם הוא עשה תושבה ברגע אחד ונמחלו כל עוונותיו אם יש עברות שכביכול לא יוצאים מגיהנום עליהם או צריך לעבור יסורים כדי שיתכפרו?
אודה לתשובה,

תשובה

שלום וברכה

אין שום דבר העומד בפני התשובה. ועל כל העוונות ממש מועילה התשובה. אין דבר שמפריע לתשובה ועל כל פשעים תכסה אהבת ה' הגדולה לכל אחד שחזר בתשובה וחפץ להתרקב לבוראו. מי זה גדול ממנשה מלך ישראל שעשה כל העבירות שבעולם וחטא והחטיא את כל המורים ובכל זאת הקב"ה מחל וסלח על כל העוונות שלו. וחתר חתירה תחת כסא הכבוד וקיבל אותו בתשובה ועל כן בוודאי רבי אלעזר בן דורדיא היה יכול להתקבל בתשובה למרות כל החטאים שלו.

כל מה שלמדת על אלו שמקבלים עונשים רבים זה רק אם הוא לא חזר בתשובה אבל אם חזר בתשובה אין מזכירים לו כלל את החטאים.