חברה והשקפה

"ואהבת לרעיך כמוך"

  • ג' אייר התש"פ

שאלה

כיצד ניתן לקיים זאת כפשוטו? איך אפשר לאהוב את השני כמו שאוהבים את עצמינו? ובפרט לאור דברי ר"ע "חייך קודמין"

ומעבר לכך - גם אם נתעלם מהמושג של "כמוך" ורק נתייחס לעצם חיוב אהבת השני, במידה והשני סיבך אותי בצורה רצינית - גם אם נעבוד על עצמינו שלא ליקום ולא ליטור שזה כשלעצמו עבודה קשה שבמקדש - אך "לאהוב"? איך עושים זאת?

תשובה

שלום וברכה

הכוונה היא שנרצה שלחבר שלנו יהי את כל הטוב כמו שישי לנו ולא שנרגיש איליו רגשות חזקים כמו שאנחנו אוהבים את עצמינו כי זה אל שייך.

הנה דברי הרמב"ן בעניין זה

 וטעם ואהבת לרעך כמוך - הפלגה,

כי לא יקבל לב האדם שיאהוב את חבירו כאהבתו את נפשו, ועוד שכבר בא רבי עקיבא ולמד חייך קודמין לחיי חבירך (ב"מ סב א):

אלא מצות התורה שיאהב חבירו בכל ענין כאשר יאהב את נפשו בכל הטוב. ויתכן בעבור שלא אמר "ואהבת את רעך כמוך", והשוה אותם במלת "לרעך", וכן ואהבת לו כמוך (פסוק לד) דגר, שיהיה פירושו להשוות אהבת שניהם בדעתו, כי פעמים שיאהב אדם את רעהו בדברים ידועים להטיבו בעושר ולא בחכמה וכיוצא בזה, ואם יהיה אוהבו בכל יחפוץ שיזכה רעהו האהוב לו בעושר ובנכסים וכבוד ובדעת ובחכמה, ולא שישוה אליו אבל יהיה חפץ בלבו לעולם שיהיה הוא יותר ממנו בכל טובה, ויצוה הכתוב שלא תהיה פחיתות הקנאה הזאת בלבו, אבל יאהב ברבות הטובה לחבירו כאשר אדם עושה לנפשו ולא יתן שיעורין באהבה. ועל כן אמר ביהונתן (ש"א כ יז) כי אהבת נפשו אהבו, בעבור שהסיר מדת הקנאה מלבו ואמר (שם כג יז) ואתה תמלוך על ישראל וגו':

בהצלחה,