האם מותר לקרוא בבן סירא?

  • ח' אייר התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,
לי ולחבריי יש מחלוקת, האם מותר לקרוא בספר בן סירא. ראינו שכתוב בתלמוד שאסור אך לא הבנו למה?
בעוונותינו הרבים קראנו בספר קצת כדי לראות במה מדובר. ולא ראינו דבר הסותר את האמונה אפילו שחיפשנו, נראה שאלו פתגמים ומשפטי חכמה.
האם יש פסוק או פרק בבן סירא שמונע מאיתנו ללמוד אותו?
או השימוש בו הופסק בגלל שהנוצרים השתמשו בו?

תודה מראש על תשובתכם אין כמוכם

תשובה

שבוע טוב,

דעת רש"י במסכת סנהדרין (דף ק עמוד ב, ד"ה רב יוסף) שהאיסור לקרוא בספר בן סירא הוא משום ביטול תורה.

אולם מצאנו בכמה מקומות בתלמוד שציטטו ממנו, כגון במסכת בבא בתרא (דף צח עמוד ב) כדכתיב בספר בן סירא הכל שקלתי בכף מאזנים ולא מצאתי קל מסובין וכו'. וכתב הריטב"א שם, שאפשר ללמוד מזה שלא אסרו ללמוד בספר בן סירא אלא בדרך קבע, אבל ראוי להגות בו בעתות ללמוד ממנו חכמה ומוסר. והובא בנמוקי יוסף שם (דף מח עמוד ב מדפי הרי"ף).

וכן ראה בירור ארוך בעניין זה בספר ויען שמואל חלק ט"ו (סימן סז), ובסוף דבריו כתב, הכלל העולה, דלא אסרו לקרוא בספר בן סירא אלא בלומד בו דרך קבע, אבל דרך עראי אין בזה איסור.

בברכה,

הלל מאירס