האם יש איסור לכבות נרות בפה?

  • י' אייר התש"פ

שאלה

בס"ד
שלום וברכה,
שמענו מספר פעמים בעניין כיבוי נרות בפה
האם יש איסור בדבר? אם כן מדוע?
אם לא למה נמנעים אנשים מכיבוי בפה?
נפוץ בימי הולדת לילדים האם להקפיד איתם על כך?
או להניח לדבר לקרות? לפעמים הולכים לסבתות והן מכינות עוגה וגם נרות לא רוצים לעורר מחלוקת וגם לא נעים התאמצו להכין עוגה הם רגילים לעניין הנרות
גם אני גדלתי על זה אך היום לעצמי נמנע איך להתמודד עם משפחה בעניין זה?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. עניין זה שיש להיזהר שלא לכבות את הנר בפיו, ושיש סכנה למי שעושה כן ח"ו - מקורו מדברי החופת אליהו רבה (שער ג), והובא להלכה בבן איש חי (שנה ב' פרשת פנחס אות יח) ובכף החיים יורה דעה (סימן קטז אות קטו).

2. כמדומה שלא נתבאר טעם הסכנה. ויש מי שכתב שאפשר הטעם כי נר ה' נשמת אדם (משלי כ כז), וכשמכבה את הנר בפיו כאילו מסלק את הנשמה לפני זמנה (הרב מאיר מאזוז שליט"א בהערות והארות על הבן איש חי חלק ג' בסוף הספר עמוד מח).

3. כתב הרב יוסף חיים זוננפלד זצ"ל בשו"ת שלמת חיים (חלק יורה דעה סימן ח) שאמנם בוודאי ראוי להיזהר בזה, אולם מי שאינו יודע מהסכנה בדבר יגן עליו הפסוק "שומר פתאים ה'", אבל למי שיקבל ראוי להזהירו.

ולפי זה אם מדובר באנשים שנראה שלא יצליחו להיזהר בזה, אין להודיע להם מהעניין, כדי שתהיה להם הגנה מכח שומר פתאים ה', ולא יבואו לידי סכנה חלילה.

בברכה,

הלל מאירס